SIndikat traži kolektivni ugovor za sektor maloprodaje i pošte

Radnici Amazona započeli štrajk u Nemačkoj

EUU fokusuVesti

12.7.2022 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Radnici Amazona započeli štrajk u Nemačkoj Radnici Amazona započeli štrajk u Nemačkoj
Zaposleni u kompaniji Amazon obustavili su rad na nekoliko lokacija u Nemačkoj nakon poziva na štrajk od strane sindikata Verdi. Štrajk je započeo na... Radnici Amazona započeli štrajk u Nemačkoj

Zaposleni u kompaniji Amazon obustavili su rad na nekoliko lokacija u Nemačkoj nakon poziva na štrajk od strane sindikata Verdi. Štrajk je započeo na početku noćne smene i očekuje se da će trajati do srede, a Verdi nije dao planirani datum završetka akcije.

Sindikat traži da Amazon prizna kolektivni ugovor za sektor maloprodaje i pošte, te sklopi kolektivni ugovor. Amazon je rekao da ne očekuje da će obustave rada imati bilo kakav uticaj na kupce.

Poziv na štrajk odnosi se na ukupno sedam distribucijskih centara u Grabenu kod Augsburga, Lajpcigu, Koblencu, Reinbergu, Verneu i na dve lokacije u Bad Hersfeldu, prenosi Seebiz.

U Bad Hersfeldu u središnjoj pokrajini Hese u početku je u štrajku učestvovalo oko 700 radnika, u Reinbergu u Severnoj Rajni Vestfaliji 450, u Grabenu kod Augsburga u Bavarskoj oko 300 radnika, navodi sindikat.

Razlog štrajka je, kako navode, Amazonova akcija sniženja „Prime Day“ koja počinje u utorak.

U svom saopštenju, kompanija je istakla da svi radnici Amazona zarađuju najmanje 12 evra (12,14 dolara) po satu, a na jesen će minimalna plata porasti na 12,50 evra po satu. Veruje se da će nakon 24 meseca prosečna primanja zaposlenih u Amazonu biti oko 2.750 evra bruto mesečno.

Zapravo, Amazon je predvidio povećanje minimalne plate na 12 evra po satu, rekao je Verdi. No, odricanjem od posebnih naknada poput božićnih i regresa te dužeg radnog vremena, stvarna primanja zaposlenika često su ostajala ispod onih kolega u drugim kompanijama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...