posebno interesantni radnici sa zapadnog balkana

Nemački ugostitelji traže hitan uvoz radnika

EUPoslovanjeTurizamU fokusuVesti

12.7.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemački ugostitelji traže hitan uvoz radnika Nemački ugostitelji traže hitan uvoz radnika
Pandemija i restriktivne mere su teško ugrozili ugostiteljstvo i mnogo nekadašnjih radnika je iz te branše prebeglo u trgovinu i usluge, navodi Nemački institut... Nemački ugostitelji traže hitan uvoz radnika

Pandemija i restriktivne mere su teško ugrozili ugostiteljstvo i mnogo nekadašnjih radnika je iz te branše prebeglo u trgovinu i usluge, navodi Nemački institut IW.

Oko 35.000 njih se zaposlilo u prodajnim lancima poput Aldija i Lidla, na početnu platu od najmanje 14 evra po satu. Još 27.000 njih je prešlo u transport i logistiku, često radeći usluge poput dostave, a otprilike isto toliko je pronašlo kancelarijski posao, prenosi B92.

Pritom, ugostiteljstvo nisu napustili samo oni koji su tu radili dopunski, skraćeni posao: u 12 meseci od juna 2020. do juna 2021. godine struku je promenilo skoro 60.000 potpuno zaposlenih, osiguranih radnika, odnosno 10,3 odsto radne snage u tom sektoru.

„Ni u jednoj drugoj branši pad nije toliko dramatičan, ni u apsolutnim brojkama, ni udelom“, navode autori studije, prenosi B92.

Pozivima nemačkoj vladi da pojednostavi i ubrza useljenje kvalifikovane radne snage sada se pridružilo bavarsko Udruženje ugostitelja. Pritom, nemačkim ugostiteljima posebno su interesantni radnici iz država Zapadnog Balkana.

Generalni direktor instituta Tomas Gepert (Thomas Geppert) je upozorio da bez bržeg izdavanja boravišnih dozvola iz zemalja izvan Evropske unije (EU) „nedostatak radnika u Nemačkoj neće moći da se pokrije“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...