Skoro 60 odsto od napojnica ide državi

Hrvatski ugostitelji nastavljaju borbu da se deo bakšiša ne oporezuje

RegionU fokusuVesti

7.6.2022 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Hrvatski ugostitelji nastavljaju borbu da se deo bakšiša ne oporezuje Hrvatski ugostitelji nastavljaju borbu da se deo bakšiša ne oporezuje
Jačanje kulture napojnica u uslužnom sektoru i uvođenje sistemskih rešenja obračuna i naplate napojnica, kao i poresko rasterećenje o kojem se priča godinama je... Hrvatski ugostitelji nastavljaju borbu da se deo bakšiša ne oporezuje

Jačanje kulture napojnica u uslužnom sektoru i uvođenje sistemskih rešenja obračuna i naplate napojnica, kao i poresko rasterećenje o kojem se priča godinama je bez rezultata. U vremenu oporavka od pandemijske krize svakako bi poslodavcima olakšalo potragu za radnicima u turizmu, a zaposlenima bi omogućilo da za pružanje dodatne vrednosti dobiju veću nagradu.

To za državu ne bi trebalo da bude skup projekat, radi se o jednostavnom setu alata koji već koriste mnoge turističke zemlje.

Situacija na terenu je takva da zagrebački ugostitelji koji ovih dana imaju puno posla, a malo radnika, dok konobari svakom drugom gostu bez gotovine objašnjavaju da napojnicu ne mogu platiti karticom.

“Na napojnicu od 100 kuna država uzima 60, jer napojnicu tretira kao i svaki drugi prihod, na to plaćamo sve poreze i doprinose. To je vrlo jednostavan razlog zbog kojeg većina ugostitelja ne omogućava plaćanje napojnica kartično, već traže bakšiš u gotovini. To je sve veći problem, jer je kartično plaćanje uobičajeno i gosti sve manje nose gotovinu, pa konobari često ostaju bez napojnice”, piše Poslovni dnevnik.

Aspekt oporezivanja napojnica već je dugo jedna od mera koju sektor predlaže Vladi Hrvatske u cilju povećanja atraktivnosti zapošljavanja u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

„Osim toga imamo i brojne nesporazume i pojašnjavanja između gostiju, radnika i poslodavaca koji žele da posluju u skladu sa zakonom – teško je svima objasniti da 60 odsto prihoda odlazi na razna davanja”, kaže zagrebački ugostitelj Dražen Biljan.

Bakšiš
Foto: Pixabay.com

On dodaje da se udruženja godinama bore da se iznos do 10 odsto napojnice ne oporezuje, međutim, ministarstvo finansija to nikad nije smatralo opravdanim jer to nije praksa u Evropi. Ipak, čini se da taj argument više ne stoji.

Poslovni konsultant Sanja Čižmar ističe kako je izuzeće oporezivanja napojnica u Evropi uzlazni trend.

“Raste svest vlada zemalja Evrope o pozitivnom uticaju smanjivanja oporezivanja na povećano zapošljavanje u hotelsko-ugostiteljskom sektoru. Francuska je od početka ove godine uvela izuzimanje napojnica od oporezivanja porezom na dodatnu vrednost, a sličan sistem postoji i u Velikoj Britaniji, Irskoj, kao i u još nekolko zemalja”, navodi Čizmar.

Zemlje koje primenjuju izuzeće napojnica iz sistema oporezivanja primenjuju različite sisteme koji garantuju pravednu distribuciju napojnica među svim zaposlenima koji učestvuju u isporuci ugostiteljske usluge.

Protivnici izuzimanja napojnica iz sistema oporezivanja ističu mogući izazov povezan sa eventualnim scenarijom gde bi poslodavci mogli deo plata zaposlenih da isplaćuju putem napojnica. Čižmar ističe da i ovde postoji rešenje, na primer da se ograniči procenat prometa na ime napojnica koji podleže izuzeću od oporezivanja (do 10 odsto).

  • Boba3

    7.6.2022 #1 Author

    Naravno da konobari zasluzuju svoj baksis.

    Odgovori

  • MARKO7

    7.6.2022 #2 Author

    Konobari zaslužuju svoj bakšiš!!!

    Odgovori

  • TATJANA

    7.6.2022 #3 Author

    Lepo je kad konobae bude pocascen

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #4 Author

    Skoro svako ostavi baksis konobaru,to se valjda podrazumeva…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...