Usaglašavanje propisa sa evropskim zakonodavstvom

Novi carinski zakon Crne Gore prilagođen modernoj trgovini

BiznisRegionVesti

3.6.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Novi carinski zakon Crne Gore prilagođen modernoj trgovini Novi carinski zakon Crne Gore prilagođen modernoj trgovini
Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog carinskog zakona kojim se definiše pravni okvir za pravila i postupke na carinskom području Crne Gore, koji će... Novi carinski zakon Crne Gore prilagođen modernoj trgovini

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog carinskog zakona kojim se definiše pravni okvir za pravila i postupke na carinskom području Crne Gore, koji će biti prilagođen uslovima u kojima se odvija moderna trgovina.

U izveštaju se navodi da će se primenom Carinskog zakona olakšati protok robe koja tranzitira i ulazi ili izlazi iz Crne Gore.

„Cilj Zakona je da poboljša konkurentnost domaćih preduzeća, zaštiti finansijske interese države i osigura bezbednost potrošača“, navodi se u saopštenju, piše RTCG.

Dodaje se da će se usaglašavanjem propisa sa evropskim zakonodavstvom stvoriti uslovi za izgradnju i implementaciju IT sistema koji treba da ubrzaju i olakšaju prekograničnu trgovinu i smanje troškove učesnika u trgovini.

Vlada Crne Gore je donela odluku i o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, u područnim jedinicama Pljevlja, Rožaje, Berane, Žabljak, Kolašin, Bijelo Polje, Petnjica, Nikšić, Plužine, Plav, Danilovgrad, Podgorica i Šavnik po gazdinskim jedinicama i odeljenjima u skladu sa planskim aktima.

Foto: Pixabay.com

„Takođe, odlukom je obuhvaćena i drvna masa koja je bila predmet javnih poziva u 2020. i prošloj godini, a nije prodata. Projekcija prihoda koji se mogu realizovati sprovođenjem Odluke iznosi 9,51 miliona evra, što daje 66 odsto veći planirani prihod u odnosu na ostvareni prihod za prošlu godinu“, kaže se u saopštenju.

Iz vlade su pojasnili da će se davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju sprovesti u postupku javnog nadmetanja putem Javnog poziva (tenderskom prodajom).

Kako je saopšteno, vlada je donela Program podsticanja projekata u vodoprivredi za ovu godinu.

„Za finansiranje obaveza i potreba u oblasti vodoprivrede u ovoj godini budžetom je opredeljen iznos od 1,2 miliona evra, koji je raspodeljen programom čijom realizacijom se rešavaju problemi vodosnabdevanja seoskog stanovništva i ključni problemi u upravljanju vodama, te unapređuje međunarodna saradnja u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Crne Gore su naveli da je za podršku izgradnji vodovoda na seoskom području, koju finansiraju opština i meštani u mesnim zajednicama u kojima je planirana izgradnja vodovoda, opredeljeno 900 hiljada evra, u cilju stvaranja boljih uslova života i rada na selu.

„Finansiranjem izgradnje vodovoda na seoskom području, ulaže se napor da se većem broju stanovnika na seoskom području omogući adekvatno vodosnabdevanje, jer je to jedan od osnovnih preduslova da se obezbedi ostanak i povratak stanovništva na ova područja“, zaključak je vlade.

  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    Pa iskreno uveli su odličan zakon…

    Odgovori

  • Anonimni

    3.6.2022 #2 Author

    Treba povecati konkurentnost domacih predizeca svakako…

    Odgovori

  • VERA

    5.6.2022 #3 Author

    I treba da bude usaglasen , oni su kandidati za EU.

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #4 Author

    Moraju se prilagoditi

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.6.2022 #5 Author

    Ako planiraju u UE,morace…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...