Neuobičajen povod za štrajk u kragujevačkoj fabrici

Radnici „Zastava oružja“ traže hitno postavljanje direktora

SrbijaVesti

29.12.2022 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Radnici „Zastava oružja“ traže hitno postavljanje direktora Radnici „Zastava oružja“ traže hitno postavljanje direktora
Radnici kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ poručili su da je razlog za današnji jednočasovni štrajk nezakonito postupanje Nadzornog odbora kompanije, koji osam dana odbija da... Radnici „Zastava oružja“ traže hitno postavljanje direktora

Radnici kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ poručili su da je razlog za današnji jednočasovni štrajk nezakonito postupanje Nadzornog odbora kompanije, koji osam dana odbija da izabere generalnog direktora zbog čega je blokiran rad fabrike, objavila je agencija Beta.

Samostalni sindikat fabrike upozorio je na posledice nepostavljanja generalnog direktora, jer je dosadašnjem prvom čoveku fabrike Mladenu Petkoviću istekao mandat.

„Ugovori za nabavku resursa i prodaju oružja se ne potpisuju, 15 radnika će ostati bez posla, jer se ugovori o radu ne produžavaju, radnici ne mogu da odu u penziju, a isplata akontacije 5. januara je potpuno neizvesna“, saopšteno je iz sindikata, a prenela agencija Beta.

Zahtev Štrajkačkog odbora i radnika fabrike je hitno postavljanje generalnog direktora, kao i smena Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora, koji je i pukovnik Vojske Srbije.

Predsednik Nadzornog odbora, kako je naveo sindikat, izašao je iz okvira zakonitosti i time izazvao nezadovoljstvo zaposlenih koji će štrajkom i protestima nastojati da odblokiraju rad fabrike i omoguće njeno normalno funkcionisanje.

„Šta je doprinelo da fabrika od 2017. godine poveća ukupnu zaduženost za oko 60 miliona evra“, upitali su članovi Samostalnog sindikata fabrike oružja u saopštenju, i ocenili da su u ovoj situaciji najviše ošetećeni radnici koji rade u teškim uslovima, sa „skromnim“ platama i koji su uskraćeni za ostvarenu dobit.

„Štrajkački odbor će se obratiti i poslanicima republičke Skupštine kako bi sačuvali fabriku koja sledeće godine slavi 170 godina, od koje je započela industrijalizacija zemlje i koja je imala nemerljiv značaj za odbranu Srbije“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata „Zastava oružje“ Dragan Ilić, a prenela Beta.

  • GOCA BG

    29.12.2022 #1 Author

    Ovo samo u Srbiji moze i nigde vise…

    Odgovori

  • Coka13

    8.1.2023 #2 Author

    A predsednik nadzornog odbora je sigurno bio postavljem zbog znanja i stručnosti. Kako da ne.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...