oprost višegodišnih dugovanja

Kragujevac konvertuje svoja potraživanja u osnovni kapital fabrike Zastava oružje

BiznisInfrastrukturaSrbija

31.10.2022 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kragujevac konvertuje svoja potraživanja u osnovni kapital fabrike Zastava oružje Kragujevac konvertuje svoja potraživanja u osnovni kapital fabrike Zastava oružje
Skupština grada Kragujevca trebalo bi u petak da usvoji odluku o otpisu duga i konverziji potraživanja grada Kragujevca u trajni ulog grada u osnovni... Kragujevac konvertuje svoja potraživanja u osnovni kapital fabrike Zastava oružje

Skupština grada Kragujevca trebalo bi u petak da usvoji odluku o otpisu duga i konverziji potraživanja grada Kragujevca u trajni ulog grada u osnovni kapital Zastava oružja AD Kragujevac. To je predložilo Gradsko veće, uz obrazloženje da je razlog za donošenje ove odluke postupanje po Zaključku Vlade Srbije od 25. avgusta 2022. godine.

Konverzijom treba da budu obuhvaćena potraživanja u iznosu većem od 2,6 milijardi dinara.

Kako se navodi u predloženoj odluci, konverzija se odnosi na potraživanja Grada Kragujevca po osnovu javnih prihoda, koji su izvorni prihodi, sa stanjem na dan 31. decembar 2016. godine, u iznosu od oko 186,4 miliona dinara, kao i otpis kamate u iznosu od oko 151,8 miliona dinara, prenosi Beta.

Planirano je i konvertovanje potraživanja grada po osnovu javnih prihoda koji su ustupljeni prihodi lokalne samouprave prema Zastava oružju AD Kragujevac, sa stanjem na dan 31. decembar 2016. godine u iznosu od gotovo 866 miliona dinara, kao i kamata u iznosu od oko 1,4 milijarde dinara.

Ako odbornici skupštine na zasedanju u petak usvoje ovu odluku, ovlastiće gradonačelnika da u ime i za račun Grada zaključi ugovor o konverziji i otpisu potraživanja sa Zastava oružjem AD Kragujevac.

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava oružje Dragan Ilić rekao je agenciji Beta da je dobro što će se konačno sprovesti konverzija potraživanja o kojoj se govori više godina, čime će se „relaksirati“ ukupna dugovanja koja fabrika ima. On je objasnio da se konverzija odnosi na potraživanja lokalne samouprave po osnovu poreza na imovinu i zarade kao i druge poreze, sa kamatama za period do kraja 2016. godine.

Ilić je napomenuo da su ukupne obaveze fabrike po tom osnovu oko 10 milijardi dinara, od čega je glavni dug tri milijarde, a ostalo čine kamate.

ZASTAVA ORUŽJE AD KRAGUJEVAC

KOSOVSKA 4, 34000 Kragujevac , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
40.796.481,78 (2021)
Broj zaposlenih:
2.500 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...