Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Većina indeksa u prethodnoj nedelji nepromenjena, mada su rezultati firmi bolji nego što se očekivalo

Raport sa svetskih berzi

AnalizaBerzaNovacSvetU fokusuVesti

2.5.2021 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raport sa svetskih berzi Raport sa svetskih berzi
Na svetskim berzama je većina indeksa prošle nedelje ostala gotovo nepromenjena, mada su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo i da svi... Raport sa svetskih berzi

Na svetskim berzama je većina indeksa prošle nedelje ostala gotovo nepromenjena, mada su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo i da svi podaci ukazuju na oporavak najvećih svetskih ekonomija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje oslabio 0,5 odsto, na 33.875 bodova, dok je S&P 500 ojačao jedan bod, na 4.181 bod. Nasdaq indeks skliznuo je 0,4 odsto, na 13.962 boda.

U fokusu ulagača prošle nedelje bili kvartalni poslovni rezultati velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, Facebook… I mada su gotovo sve te kompanije ostvarile bolje rezultate nego što se očekivalo, akcije nekih od njih su dobile na vrednosti, a neke izgubile.

Dobro je prošla i većina drugih firmi. Od 303 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne poslovne izveštaje, njih oko 87 odsto zabeležilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi koju je sproveo Reuters procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle 46 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su pre dve nedelje očekivali rast od oko 25 odsto. Ukoliko tako ostane do kraja sezone objavljivanja izveštaja, to bi mogao biti najveći skok zarada od poslednjeg kvartala 2010. godine.

„Investitori prate značajno bolje rezultate kompanija nego što se očekivalo, kao i procene daljeg poslovanja. Ali, verujem da je puno optimizma već ugrađeno u tržište, pa upozoravamo investitore da očekuju povećana kolebanja na tržištu”, kaže Greg Bassuk, direktor u kompaniji AXS Investments, a prenosi Reuters.

Podršku tržištu pružili su i solidni privredni pokazatelji. Bruto domaći proizvod (BDP) SAD porastao je u prvom kvartalu za 6,4 odsto, više nego što se očekivalo i brže nego u prethodnom kvartalu, što ukazuje na ubrzanje oporavka ekonomije, nakon veliki fiskalnih i monetarnih podsticaja. Uz to, podaci ukazuju na rast potrošnje u SAD, kao i na poboljšanja na tržištu rada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...