Zvanična Podgorica se vraća konceptu ekološke države

Raskinuto sedam ugovora o gradnji mini-hidroelektrana u Crnoj Gori

RegionVesti

8.2.2021 08:28 Autor: Gordana Bulatović 0

Raskinuto sedam ugovora o gradnji mini-hidroelektrana u Crnoj Gori Raskinuto sedam ugovora o gradnji mini-hidroelektrana u Crnoj Gori
Vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroelektrana i neće davati nove koncesije za takve objekte,... Raskinuto sedam ugovora o gradnji mini-hidroelektrana u Crnoj Gori


Vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroelektrana i neće davati nove koncesije za takve objekte, prenose crnogorske Vijesti.

„Raskinuti su ugovori o izgradnji malih hidroelektrana na sledećim vodotocima: Đurička rijeka u Plavu, Bistrica u Bijelom Polju, Bukovica u Šavniku, Reževića rijeka u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na vodotoku Raštak je bila predviđena izgradnja dve mHE na osnovu dva ugovora o koncesiji”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Vlada Crne Gore će zbog toga morati da plati odštetu investitorima, ali još ne govore o konkretnoj sumi.

„Stihijsko planiranje izgradnje mHE će se u konačnom negativno odraziti na sve građane, budući da je do sada podneto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih mogućih uticaja“, ističu u Ministarstvu kapitalnih investicija.

U tom resoru poručuju da neće davati nove koncesije za gradnju malih hidroelektrana.

„Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon stihijske gradnje mHE, društvenih i ekoloških posledica kao rezultat će imati veliki negativni uticaj na celo naše društvo, a čije srazmere samo naziremo u ovom trenutku. Sa sigurnošću se može reći da ova Vlada neće davati nove koncesije za gradnju malih elektrana”, poručili su u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić komentarišući odluku Vlade o raskidu ovih ugovora oglasio se na društvenoj mreži Twitter, uz opasku da nova Vlada Crne Gore “našim rekama i potocima vraća žubor, brzake i bukove”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...