Podaci NBS o rastu cena u januaru ove godine

Rasprodaje snizile inflaciju

NovacSrbijaVesti

23.2.2021 08:06 Autor: Gordana Bulatović 1

Rasprodaje snizile inflaciju Rasprodaje snizile inflaciju
Inflacija u januaru ove godine iznosila je 1,1 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. „Na mesečnom nivou, potrošačke cene su u januaru povećane za... Rasprodaje snizile inflaciju

Inflacija u januaru ove godine iznosila je 1,1 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

„Na mesečnom nivou, potrošačke cene su u januaru povećane za 0,4 odsto, pri čemu su na rast najviše uticale više cene električne energije i naftnih derivata. Pored toga, na mesečnu inflaciju uticale su i više cene povrća, ali je njihovo povećanje bilo manje od sezonski uobičajenog za januar“, navode iz Narodne banke Srbije.

U suprotnom smeru, najviše je, tvrde u Narodnoj banci Srbije, delovalo sezonsko pojeftinjenje odeće i obuće.

Da podsetimo, više cene električne energije u januaru su posledica veće potrošnje struje u zimskim mesecima i povećanje naknade za obnovljive izvore koji su od Nove godine povećani po kilovatu za čak 4,5 puta u odnosu na iznos koji smo do tada plaćali. Povećanje cena električne energije će tek uticati na inflaciju u februaru, obzirom da od 1. februara plaćamo 3,4 odsto višu cenu utrošene struje.

Kada je u pitanju cena derivata nafte na pumpama u Srbiji primetna su gotovo svakodnevna poskupljenja po dinar ili dva. Očekuje se da povećanje akcize na derivate nafte koje su na snazi od 20. februara ove godine, dodatno utiče na rast cena goriva u Srbiji.

Ipak, kako navode u Narodnoj banci Srbije, očekuje se da međugodišnja inflacija i u narednom periodu ostane niska i stabilna.

Tagovi
NBS NOVAC
  • SUNCOKRET

    18.2.2022 #1 Author

    To je statistika. Očigledno da su redovna sezonska sniženja i te kako uticala na prosečan porast cena koji je svakako veći od zvaničnog kada su u pitanju životne namirnice.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...