stopa nezaposlenosti na nivo pre pandemije očekuje se 2023. godine

Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini 10,7 odsto

InvesticijeNovacRegionVesti

12.11.2021 14:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini 10,7 odsto Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini 10,7 odsto
Crnogorska ekonomija bi u ovoj godini, prema najnovijim prognozama Evropske komisije (EK), trebalo da ojača 10,7 odsto, a u narednoj 6,4 odsto. EK je... Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini 10,7 odsto

Crnogorska ekonomija bi u ovoj godini, prema najnovijim prognozama Evropske komisije (EK), trebalo da ojača 10,7 odsto, a u narednoj 6,4 odsto.

EK je u najnovijim jesenjim prognozama, u koje je crnogorska agencija Mina-business imala uvid, navela da bi crnogorska ekonomija u 2023. godini trebalo da ojača 3,2 odsto.

Komisija je u prethodnim, prolećnim prognozama, prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 7,1 odsto, a u narednoj 6,5 odsto.

“Nakon duboke recesije prošle godine, poboljšanje epidemiološke situacije i otvaranje granica doprinelo je snažnom oporavku privrede u drugom i trećem kvartalu ove godine”, navodi se u delu izveštaja EK koji se odnosi na Crnu Goru.

Oporavak je, kako smatraju u EK, vođen naletom privatne potrošnje i izvoza.

“Investicije su se vratile u pozitivnu teritoriju u ovoj godini, nakon pada u prethodne dve. Međutim, rast investicija će ostati slab nakon radova na auto-putu Bar-Boljare koji će se zaključiti krajem ove ili početkom naredne godine”, naveli su iz EK.

Predviđeni osnovni scenario podrazumeva puni oporavak turizma na nivoe pre pandemije, i predviđa se da će biti podloga i dalje visokoj stopi privrednog rasta naredne godine.

Osim toga, javna i privatna preduzeća najavila su značajna ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije, koji ukupno iznose oko 20 odsto BDP.

“Međutim, precizan rok za njihovu implementaciju nije još poznat”, rekli su iz EK.

Foto: Pixabay.com

Izvoz, posebno od usluga, očekuje se da će nastaviti svoj oporavak u narednoj godini, pre nego što taj rast popusti 2023. godine.

“Očekuje se da će rast uvoza biti sporiji, posebno u narednoj godini, jer završetak radova na auto-putu smanjuje potražnju za građevinskim materijalom. Taj trend će se preokrenuti 2023. godine, sa snažnijom implementacijom novih zelenih i digitalnih investicionih projekata”, dodaje se u izveštaju.

S obzirom na veoma jaku zavisnost crnogorske privrede od turizma, ključni negativni rizik sa kojim se suočava ekonomija se odnosi na ponovno izbijanje pandemije i uvođenje ograničenja putovanja.

Iz EK su saopštili da se snažan rast privrede tokom letnje turističke sezone, nije odrazio na uporedivo poboljšanje situacije na tržištu rada, posebno u pogledu veće zaposlenosti.

Takođe, nakon završetka auto-puta ukloniće se važan izvor otvaranja radnih mesta.

“Međutim, oporavak aktivnosti ulaganja i održivog rasta u 2023. godini će vratiti stopu nezaposlenosti na nivo pre pandemije”, smatraju u EK.

Rast globalnih cena energije i robe u ovoj godini, povećaće inflaciju u prvoj polovini naredne.

“Međutim, Crna Gora bi se mogla suočiti sa još upornjim pritiscima cena, zbog mogućeg povećanje raspoloživog prihoda domaćinstava”, dodali su iz EK.

Prognoza predviđa da će budžet u narednoj godini biti blizu balansa i da će ostvariti mali suficit u 2023. godini, pod pretpostavkom da nikakvi dalji projekti javnih investicija, finansirani velikim dugom, ne počnu tokom prognoziranog perioda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...