DOBRA VEST IZ CENTRALNE BANKE

Rast deviznih rezervi NBS u januaru

BankeNovacSrbijaVesti

10.2.2021 12:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast deviznih rezervi NBS u januaru Rast deviznih rezervi NBS u januaru
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara ove godine iznosile su 13,6 milijardi evra, što je za 111 miliona evra više u... Rast deviznih rezervi NBS u januaru

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara ove godine iznosile su 13,6 milijardi evra, što je za 111 miliona evra više u odnosu na decembar 2020. godine.

Neto devizne rezerve NBS (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 11.284 miliona evra i za 153 miliona evra su veće u odnosu na kraj 2020. godine.

Foto: Piqsels.com

U centralnoj banci ističu da je rast bruto deviznih rezervi iz decembra prošle godine, nastavljen u januaru tekuće godine, čime je dodatno ojačana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potrese iz međunarodnog okruženja.

Sa druge strane, obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je oko 577 miliona evra i bio je za 116 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Isto tako, u januaru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 105 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru na domaćem deviznom tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...