KORONA U KINI NIJE UPLAŠILA INVESTITORE Direktna strana ulaganja skoro za četvrtinu veća nego prošle godine

InvesticijeNovacSvetVesti

17.10.2020 09:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

KORONA U KINI NIJE UPLAŠILA INVESTITORE Direktna strana ulaganja skoro za četvrtinu veća nego prošle godine KORONA U KINI NIJE UPLAŠILA INVESTITORE Direktna strana ulaganja skoro za četvrtinu veća nego prošle godine
Priliv direktnih inostranih investicija u Kinu porastao je u septembru za 23,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je pokazatelj poverenja... KORONA U KINI NIJE UPLAŠILA INVESTITORE Direktna strana ulaganja skoro za četvrtinu veća nego prošle godine

Priliv direktnih inostranih investicija u Kinu porastao je u septembru za 23,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je pokazatelj poverenja međunarodnih investitora u dugoročnu perspektivu druge najveće ekonomije sveta, uprkos pretnjama o povlačenju američkih kompanija sa kineskog tržišta.

Inostrane direktne investicije dostigle su prošlog meseca 14,25 milijardi američkih dolara, objavilo je u petak Ministarstvo trgovine u Pekingu. Septembarski rast investicija označio je ubrzanje u odnosu na avgust kada je zabeleženo 15 odsto više nego u osmom mesecu prošle godine, prenosi South China Morning Post.

Ukupan priliv direktnih stranih investicija u Kinu tokom prvih devet meseci 2020. godine iznosi 103 milijarde dolara, što je za 2,5 procenata više nego u prošloj godini, prema podacima Ministarstva. Poređenja radi, Vijetnam koji se smatra alternativnom investicionom destinacijom privukao je u 2020. godini 21,2 milijarde dolara direktnih investicija, što je za 18,9 odsto manje nego godinu dana ranije.

Prema oceni kineskog Ministarstva trgovine, priliv inostranih investicija u Kinu ubrzan je poslednjih meseci, jer se ekonomska aktivnost normalizovala nakon prekida zbog epidemije korona virusa u ranijim mesecima ove godine.

Snažan tok direktnih investicija iz inostranstva podrazumeva snažne trgovinske i ekonomske veze između Kine i ostatka sveta, pokazujući da će se njena centralna uloga u globalnim lancima vrednosti verovatno nastaviti. Takođe, ovo sugeriše da uspevaju napori Pekinga da privuče strane investitore uprkos rastućim tenzijama sa SAD.

Kinesko Ministarstvo trgovine izdalo je nedavno novu uredbu kako bi osiguralo da vlasti efikasno reaguju na zahteve inostranih kompanija. Kao deo ovih napora svim kineskim pokrajinama naloženo je da uspostave telefonske linije i centre za obradu žalbi za strana preduzeća.

Kineska vlada ponovila je da će javnim i privatnom investitorima iz inostranstva još šire otvoriti vrata za ulaganja. Kineski predsednik Si Đinping naglasio je da nova kineska ekonomska strategija takozvane dvostruke cirkulacije, koja će se više oslanjati na domaću potražnju ne znači da će tržište biti zatvoreno za strane firme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...