RAST DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA U CRNOJ GORI U prvih šest meseci ukupan priliv 378,8 miliona evra

InvesticijeNovacRegionVesti

27.8.2020 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

RAST DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA U CRNOJ GORI U prvih šest meseci ukupan priliv 378,8 miliona evra RAST DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA U CRNOJ GORI U prvih šest meseci ukupan priliv 378,8 miliona evra
Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori u prvih šest meseci ove godine iznosio je 378,8 miliona evra. Istovremeno se iz zemlje... RAST DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA U CRNOJ GORI U prvih šest meseci ukupan priliv 378,8 miliona evra

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori u prvih šest meseci ove godine iznosio je 378,8 miliona evra. Istovremeno se iz zemlje odlilo 119,6 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Neto priliv SDI, odnosno razlika između priliva i odliva, u junu je iznosila 259,2 miliona evra, što je 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 1,1 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat povećanja priliva od interkompanijskog duga”, navodi se u Biltenu CBCG, prenosi Tanjug.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Iz zemlje se, na osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo, odlilo 13 miliona, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 106,6 miliona.

Priliv SDI u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 112,9 miliona ili gotovo 30 odsto od ukupnog iznosa. Od toga je u nekretnine uloženo 43,6 miliona, a u preduzeća i banke 69,3 miliona evra.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 247,8 miliona, što je 108,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...