RAST IMOVINE DOBROVOLJNIH PENZIONIH FONDOVA U TREĆEM TROMESEČJU ZA 1,6 ODSTO Oko 9,4 odsto zaposlenih plaća doprinos ovim fondovima

AnalizaBerzaInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

22.12.2020 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

RAST IMOVINE DOBROVOLJNIH PENZIONIH FONDOVA U TREĆEM TROMESEČJU ZA 1,6 ODSTO Oko 9,4 odsto zaposlenih plaća doprinos ovim fondovima RAST IMOVINE DOBROVOLJNIH PENZIONIH FONDOVA U TREĆEM TROMESEČJU ZA 1,6 ODSTO Oko 9,4 odsto zaposlenih plaća doprinos ovim fondovima
Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju trećeg tromesečja 2020. godine poslovala su četiri društva za upravljanje (Dunav, Generali Basic, Raiffeisen future i DDOR... RAST IMOVINE DOBROVOLJNIH PENZIONIH FONDOVA U TREĆEM TROMESEČJU ZA 1,6 ODSTO Oko 9,4 odsto zaposlenih plaća doprinos ovim fondovima

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju trećeg tromesečja 2020. godine poslovala su četiri društva za upravljanje (Dunav, Generali Basic, Raiffeisen future i DDOR Garant), koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, jedna kastodi banka, pet banaka posrednika i jedno osiguravajuće društvo posrednik, navodi se u analizi Narodne banke Srbije (NBS).

Neto imovina fondova na kraju trećeg tromesečja 2020. godine iznosila je 45,9 milijardi dinara. U trećem tromesečju neto imovina je bila veća za 1,6 odsto nego u prethodnom tromesečju. U trećem tromesečju 2020. godine ukupne uplate iznosile su 844 miliona dinara, članovi su povukli 625 miliona dinara, dok je dobit od ulaganja iznosila 517 miliona dinara.

Evri i hemijska olovka
Foto: Shutterstock

ULAGANJA U FONDOVE

Na kraju trećeg tromesečja 2020. godine struktura ulaganja imovine fondova nije znatnije izmenjena. Najveći udeo imale su državne obveznice, koje su činile 76,7 odsto ukupne imovine. Sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 8,4 odsto, akcije 10,5 odsto, trezorski zapisi 0,4 odsto, a korporativne obveznice 3,2 odsto ukupne imovine fondova. Ulaganje u investicione jedinice otvorenih investicionih fondova i potraživanja čine klasu ostalo, koja je iznosila 0,7 odsto.

Portfolio državnih dužničkih instrumenata (obveznice Republike Srbije i trezorski zapisi) i na kraju ovog perioda zadržao je dominantnu poziciju u ukupnoj imovini fondova, s blagim smanjenjem učešća ovih finansijskih instrumenata u imovini fondova sa 79 odsto, koliko je iznosilo krajem prethodnog tromesečja, na 77,1 odsto. Sa druge strane, posmatrano u odnosu na kraj prethodnog tromesečja, agregatna izloženost akcijama domaćih pravnih lica povećana je sa 9,8 odsto na 10,5 odsto ukupne imovine fondova, kao rezultat aktuelnih trendova na finansijskom tržištu Srbije.

Na kraju trećeg tromesečja 2020. godine, 8,2 odsto državnih dužničkih instrumenata imalo je rok dospeća do godinu dana, 9,1 odsto od jedne do dve godine, 49,9 odsto od dve do pet godina, 21,6 odsto od pet do deset godina i 11,3 odsto više od deset godina.

Strelice i statistike u padu
Foto: Shutterstock

Na kraju trećeg tromesečja 2020. godine FONDex5 je dostigao vrednost od 3.043,606. Porast FONDex-a predstavlja ponderisani prosek prinosa svih fondova i za poslednju godinu dana iznosio je 1,9 odsto. Prinos FONDex-a od početka poslovanja privatnih penzionih fondova iznosio je 8,4 odsto.

Ako se ima u vidu struktura ulaganja imovine fonda, treba istaći da na prinos utiču promena krive prinosa na državne dužničke instrumente, promena vrednosti akcija, visina referentne kamatne stope, visine kamatnih stopa banaka i promene kursa dinara prema evru i dolaru.

Inače, u trećem tromesečju 2020. godine, na primarnom tržištu dužničkih državnih instrumenata denominovanih u dinarima bilo je emisija dvogodišnjih (9 milijardi dinara) po stopi od dva odsto, petogodišnjih (13,2 milijardi dinara) po stopi od 2,7 odsto i dvanaestogodišnjih državnih hartija (1,5 milijardi dinara) po stopi od četiri odsto.

Kasica prasica i dinari
Foto: Shutterstock

Sve više korisnika dobrovoljnih penzionih fondova

Obim prometa dobrovoljnih penzijskih fondova u trećem tromesečju 2020. godini iznosio je 4,7 milijardi dinara. Prosečno učešće dobrovoljnih penzijskih fondova u prometu na Beogradskoj berzi u toku ovog tromesečja iznosilo je 13,8 odsto.

Na kraju trećeg tromesečja 2020. godine, u fazi akumulacije nalazi se više od 203 hiljade korisnika, što je za više od 4.000 više nego u istom periodu 2019. godine. Oni imaju oko 278 hiljada sklopljenih ugovora o članstvu u dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih iznosi 9,4 odsto. Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju trećeg tromesečja 2020. godine iznosi oko 47 godina, a najviše je korisnika starosti od 40 do 60 godina, oko 62 odsto. Procenat korisnika koji su stariji od 53 godine sličan je kao u prethodnim godinama i iznosi 29,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...