u srbiji zabeležen pad proizvodnje energije

Rast industrijske proizvodnje sedam odsto u novembru međugodišnje

BiznisSrbijaVesti

30.12.2021 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast industrijske proizvodnje sedam odsto u novembru međugodišnje Rast industrijske proizvodnje sedam odsto u novembru međugodišnje
Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u za sedam odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek... Rast industrijske proizvodnje sedam odsto u novembru međugodišnje

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u za sedam odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek veća za 12,7 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

Od početka godine do kraja novembra, srpska industrija beleži rast od 6,7 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. godine.

U novembru su na godišnjem nivou rast zabeležili sektor rudarstva od 48,7 procenata, i prerađivačka industrija sedam odsto, dok je proizvodnja u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija registrovan pad od 10,3 procenta.

Prema statističkim pokazateljima, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, skočila je prošlog meseca za 19,2 odsto u odnosu na isti lanjski mesec, proizvodnja kapitalnih proizvoda je bila veća za 9,8 procenata, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 8,9 odsto.

S druge strane, u novembru je pad zabeležen kod proizvodnje energije za 4,2 odsto međugodišnje, i kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju za 22,8 odsto.

Prema desezoniranim podacima, ukupna novembarska industrijska proizvodnja je u odnosu na oktobar porasla za 0,8 procenata, pri čemu je prerađivčka zabeležila rast od 0,9 procenata.

U odnosu na prosek 2020. godine, ukupna industija je ostvarila rast od 7,3 procenta u novembru, prema desezoniranim podacima, a prerađivačka industrija je porasla za 5,3 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...