RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U ITALIJI 8,2 ODSTO Rezultat u junu bolji od očekivanog

EUVesti

6.8.2020 14:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U ITALIJI 8,2 ODSTO Rezultat u junu bolji od očekivanog RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U ITALIJI 8,2 ODSTO Rezultat u junu bolji od očekivanog
Industrijska proizvodnja u Italiji porasla je u junu snažnije nego što se očekivalo, jer su fabrike nastavile zalet iz maja kada su obnovile aktivnost... RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U ITALIJI 8,2 ODSTO Rezultat u junu bolji od očekivanog

Industrijska proizvodnja u Italiji porasla je u junu snažnije nego što se očekivalo, jer su fabrike nastavile zalet iz maja kada su obnovile aktivnost nakon ublažavanja mera zatvaranja ekonomije zbog korona virusa, pokazuju zvanični podaci.

Italijanski zavod za statistiku ISTAT objavio je da je industrijska proizvodnja porasla u junu za 8,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je 19 analitičara u anketi Reutersa predviđalo u proseku rast proizvodnje od 5,1 procenat, prenosi Tanjug.

Junski rast se nastavio na revidirani podatak o skoku industrijske proizvodnje u maju od 41,6 odsto, kada su prvi put ukinute mere zatvaranja u Italiji. Pre toga, u aprilu registrovan je pad za 20,5 procenata, jer je većina fabrika bila zatvorena.

Prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja u junu je ipak i dalje manja nego u istom mesecu 2019. godine za 13,7 posto. Jednocifren rast rast je zabeležen u proizvodnji robe za široku potrošnju, zatim investicione robe, poluproizvoda i energenata.

Treća po veličini ekonomija EU je u drugom kvartalu pretrpela snažan pad bruto domaćeg proizvoda od 12,4 posto, objavio je ISTAT prošle nedelje. Pad je ipak bio blaži nego što su mnogi ekonomisti predviđali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...