RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U SRBIJI U JULU Povećanje od 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine

SrbijaVesti

31.8.2020 14:22 Autor: Ljiljana Begović 3

RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U SRBIJI U JULU Povećanje od 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U SRBIJI U JULU Povećanje od 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine
Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u julu za 0,4 posto u odnosu na isti mesec 2019. godine, dok je u odnosu na prosek... RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U SRBIJI U JULU Povećanje od 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u julu za 0,4 posto u odnosu na isti mesec 2019. godine, dok je u odnosu na prosek u prošloj godini povećana za 2,2 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-jul 2020. godine, industrijska proizvodnja je bila manja za 1,4 odsto nego u istom lanjskom periodu.

U julu je sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija ostvarilo rast od 6,3 procenta,  rudarstvo rast od 1,7 odsto međugodišnje, dok je prerađivačka industrija zabeležila pad od 0,8 posto.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na godišnjem nivou je u julu rast zabeležen kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od čak 29,4 odsto, kod kapitalnih proizvoda za 1,3, i kod proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 procenta.

Istovremeno, proizvodnja eneregije je u julu opala za 0,5 procenata u odnosu na isti lanjski mesec, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, je zabeležila pad od 1,6 posto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u julu u odnosu na isti mesec 2019, imali su proizvodnja: električne energije, zatim metalnih proizvoda, proizvodnja nameštaja, prehrambenih proizvoda i proizvodnja električne opreme.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul, u odnosu na prosek 2019. godine za industriju, ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 1,3 posto, a za prerađivačku industriju rast od 2,2 procenta. Na mesečnom nivou, industrijska proizvodnja u julu je, prema desezoniranim podacima, porasla za 3,6 odsto, a prerađvačka industrija za 5,5 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...