cene hrane padaju sporijim tempom

Rast inflacije u zemljama OECD na 6,4 odsto u avgustu

SvetVesti

3.10.2023 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast inflacije u zemljama OECD na 6,4 odsto u avgustu Rast inflacije u zemljama OECD na 6,4 odsto u avgustu
Godišnja stopa inflacije porasla je na 6,4 odsto u avgustu u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sa 5,9 odsto u julu,... Rast inflacije u zemljama OECD na 6,4 odsto u avgustu

Godišnja stopa inflacije porasla je na 6,4 odsto u avgustu u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sa 5,9 odsto u julu, nakon što je međugodišnji pad cena energije usporen, saopštila je u utorak međunarodna grupa.

Godišnja inflacija je porasla u 14 zemalja OECD-a u avgustu, dok je devet njih zabeležilo rast od 0,5 procentnih poena ili više, uključujući Tursku, koja je zabeležila porast od oko 10 procentnih poena, prema podacima OECD-a.

Inflacija u energetici bila je negativna na godišnjem nivou u 22 od ukupno 38 zemalja OECD-a, dok je inflacija hrane nastavila da opada, ali sporijim tempom nego prethodnih meseci, zadržavši se na 8,8 odsto u avgustu nakon 9,2 procenta u julu.

„Inflacija bez hrane i energije (bazna inflacija) bila je uglavnom stabilna, na 6,8 odsto u avgustu“, dodaje OECD.

Godišnja stopa inflacije bila je 4,2 odsto u G7 u avgustu nakon 3,9 procenata u julu, 5,2 odsto u evrozoni nakon 5,3 procenta, i 6,3 odsto u Grupi 20 nakon 5,8 procenata, saopštila je organizacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...