u poslednje vreme najveća ulaganja u sektor električne mobilnosti

Rast kineskih investicija u Evropi

InvesticijeSvetVesti

29.4.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rast kineskih investicija u Evropi Rast kineskih investicija u Evropi
Kineska ulaganja u Evropi oporavila su se u prošloj godini, drugoj pandemijskoj, ali sada su fokusirana na nove projekte, posebno u proizvodnji baterija i... Rast kineskih investicija u Evropi

Kineska ulaganja u Evropi oporavila su se u prošloj godini, drugoj pandemijskoj, ali sada su fokusirana na nove projekte, posebno u proizvodnji baterija i električnoj mobilnosti, pokazalo je novo istraživanje.

Kineska ulaganja u Evropi su prošle godine porasla za trećinu, na 10,6 milijardi evra, izračunali su američka istraživačka grupa Rhodium i nemački institut Mercis.

Nasuprot tome, u 2020. godini ona su potonula na najniži nivo od 2013. godine, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Uz Holandiju, Kinezi su u prošloj godini najviše ulagali u Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku.

U studiji se navodi da se završilo vreme obimnih preuzimanja u ključnim strateškim sektorima.

Umesto toga, kineske firme sada u Evropi žele da izgrade sopstvene fabrike, posebno u sektorima koji po njihovoj oceni imaju konkurentsku prednost, kao što su proizvodnja baterija i razvoj električne mobilnosti.

„U poređenju sa vrhuncem dostignutim oko 2016. godine, kineska ulaganja stablizovala su se na nižem nivou“, rekao je glavni ekonomista Merics-a Maks Zenglajn (Max Zenglein).

Iako je Evropa i dalje zanimljiva kineskim kompanijama, Zenglajn ne očekuje njihov značajan rast u predstojećem periodu, s obzirom na trenutne ekonomske i regulatorne poteškoće.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...