RAST SPOLJNOTRGOVINSKOG SUFICITA EU I EVROZONE – ali zbog osetnog pada uvoza

EUIzdvajamoVesti

16.8.2020 11:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RAST SPOLJNOTRGOVINSKOG SUFICITA EU I EVROZONE – ali zbog osetnog pada uvoza RAST SPOLJNOTRGOVINSKOG SUFICITA EU I EVROZONE – ali zbog osetnog pada uvoza
Trgovinski suficit Evrozone sa ostatkom sveta povećan je u junu na 21,2 milijarde evra ( u junu prošle godine iznosio je 19,4 milijarde evra), i to... RAST SPOLJNOTRGOVINSKOG SUFICITA EU I EVROZONE – ali zbog osetnog pada uvoza

Trgovinski suficit Evrozone sa ostatkom sveta povećan je u junu na 21,2 milijarde evra ( u junu prošle godine iznosio je 19,4 milijarde evra), i to pre svega kao posledica osetnog pada uvoza, saopštio je Evrostat.

Kada je u pitanju celokupna Evropska Unija, spoljnotrgovinski suficit je iznosio 20,7 milijardi evra.

Prema prvim procenama Evrostata, izvoz iz Evrozone u junu iznosio je 170,3 milijarde evra, što predstavlja pad od 10 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine kada je izvoz iznosio 189,3 milijarde evra.

Uvoz iz ostatka sveta u Evrozonu u junu je pao na 149,1 milijardu evra, što predstavlja pad od 12,2 odsto u poređenju sa junom prošle godine kada je iznosio 169,9 milijardi evra.

Prema zvaničnim statističkim podacima za prvih šest meseci ove godine, izvoz iz Evrozone u ostatak sveta iznosio je 1.015 milijardi evra, što predstavlja pad od 12,7 odsto u odnosu na isti period 2019, dok je uvoz pao na nivo od 929 milijardi evra, što predstavlja pad od 12,9 odsto u poređenju sa prvim polugodištem prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...