Pokrivenost uvoza izvozom 78,4 procenata

Rast ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije za 1,3 odsto od januara do aprila

SrbijaVesti

31.5.2024 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rast ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije za 1,3 odsto od januara do aprila Rast ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije za 1,3 odsto od januara do aprila
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za  period  januar-april 2024. godine iznosi 22,2 milijardi evra, i predstavlja rast od 1,3 odsto u odnosu na isti period... Rast ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije za 1,3 odsto od januara do aprila

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za  period  januar-april 2024. godine iznosi 22,2 milijardi evra, i predstavlja rast od 1,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada je vrednost robe izražena u dolarima, za isti period ona je iznoslia 24, 1 jednu milijardu dolara, i predstavlja rst  od  1,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Izvezeno je robe u vrednosti od 10,5 milijardi dolara, što čini rast od 2,0 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno je robe u vrednosti od 13,5 milijardi dolara, što je za 1,8 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 9,7 milijardi  što je čini rast od 1,4 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 12,4 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 1,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit iznosi 2,9 milijarde dolara, što čini povećanje od 1,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izražen u evrima, deficit iznosi 2,6 milijardi, što je povećanje od 0,7 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 78,4 procenata i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,3 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,1 odsto ukupne razmene.

Naš drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od milijardu dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza: žitarica i proizvoda od njih, električne energije, drumskih vozila, pića i nafte i naftnih derivata. Izvoz Srbije iznosi 1,5 milijardi, a uvoz 533,1 milion dolara za posmatrani period. Pokrivenost uvoza izvozom je 289,3 odsto. Izraženo u evrima, izvoz iznosi 1,4 milijarde, a uvoz 492,3 miliona evra (suficit je 931,8 miliona evra, a pokrivenost uvoza izvozom 289,3 odsto).

  • SUNCE

    31.5.2024 #1 Author

    Zanemarljiv radt ali bolje nego da je pad.

    Odgovori

  • FILIP07

    2.6.2024 #2 Author

    kakav god da je rast je rast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.