Pandemija korona virusa se ne smiruje

Raste broj vakcinisanih, ali i broj zaraženih u svetu

SvetVestiZdravlje

22.3.2021 16:38 Autor: Julijana Vincan 1

Raste broj vakcinisanih, ali i broj zaraženih u svetu Raste broj vakcinisanih, ali i broj zaraženih u svetu
Od početka pandemije korona virusom u svetu zaraženo je blizu 124 miliona ljudi, dok je preminulo ukupno više od 2,7 miliona pacijenata, a izlečeno... Raste broj vakcinisanih, ali i broj zaraženih u svetu

Od početka pandemije korona virusom u svetu zaraženo je blizu 124 miliona ljudi, dok je preminulo ukupno više od 2,7 miliona pacijenata, a izlečeno skoro 100 miliona, pokazuju podaci sajta Worldometer. Aktivnih slučajeva ima oko 21,3 miliona, od kojih se 0,4 odsto nalazi u ozbiljnom ili kritičnom stanju, odnosno njih 90.322.

Najviše obolelih od Covid-19 ima u Sjedinjenim Američkim Državama, više od 30,5 miliona. Slede Brazil (skoro 12 miliona inficiranih), Indija (više od 11,6 miliona), Rusija (blizu 4,47 miliona) i Velika Britanija (oko 4,3 miliona). U SAD takođe ima i najviše preminulih – 555.324, a potom u Brazilu, Meksiku, Indiji, Velikoj Britaniji i Italiji, dok ostale zemlje imaju manje od 100.000 preminulih od bolesti Covid-19.

U Evropi, posle Rusije najveći broj slučajeva imaju Velika Britanija, Francuska, Italija i Španija. Ipak, najviše preminulih od korona virusa na starom kontinentu registrovano je u Velikoj Britaniji, gde ima više od 126.150 žrtava. Potom po broju preminulih u Evropi slede Italija (skoro 105.000), Rusija (blizu 95.400), Francuska ( više od 92.300) i Nemačka (75.270).

Imunizacija stanovništva širom planete

Trka za vraćanjem u normalne životne tokove pre pandemije, podrazumeva masovno vakcinisanje stanovništva. Za sada zemlja koja je i najpogođenija najvećim brojem zaraženih i umrlih od korona virusa, vakcinisala je najveći broj građana. SAD su do sada imunizovale više od 124,48 miliona ljudi, slede Kina (74,96 miliona), Indija (45,07 miliona), Velika Britanija (29,86 miliona), Brazil (13,56 miliona).

Izvor: ourworldindata.org

Trenutno, kada je reč o zemljama koje su imunizovale najveći broj građana po stopi na stotinu stanovnika, prvi je Izrael sa 112,52 odsto, slede Ujedinjeni Arapski Emirati (73,8 procenata), Čile (44,31 odsto), Velika Britanija (43,99 procenata), Bahrein (38,39 odsto), SAD (37,22 procenata) i Srbija (31,89 procenata).

Izvor: ourworldindata.org

SZO: Nema dokaza da vakcina AstraZenece izaziva stvaranje krvnih ugrušaka

Trenutno dostupni podaci ne ukazuju na to da su nedavno prijavljena pojava krvnih ugrušaka nakon primene vakcine protiv bolesti Covid-19 kompanije AstraZeneca povezani sa vakcinom, istakao je Globalni savetodavni odbor Svetske zdravstvene organizacije za bezbednost vakcina.

Komitet je zaključio da podaci „ne ukazuju na bilo kakvo ukupno povećanje stanja poput duboke venske tromboze ili plućne embolije nakon primene vakcine protiv Covida-19“. Osim toga primećeno je da ljudi prirodno razvijaju krvne ugruške, a da korona virus takođe može da ih izazove. Navedeno je da su uočene stope ovih događaja zapravo niže od očekivanih.

„Samo zato što je kod nekog utvrđeno prisustvo krvnih ugrušaka i što je takođe nedavno vakcinisan, ne znači da je vakcina izazvala pojavu tih krvnih ugrušaka. Uzročna veza između ovih retkih događaja trenutno nije utvrđena. Nastavićemo da pregledamo podatke o vakcinaciji i da ažuriramo smernice po potrebi. Zdravstvene vlasti trebalo bi i dalje pažljivo da prate situaciju“, naglasio je Komitet, a prenosi CNN.

Studija: AstraZeneca efikasna između 79 i 100 odsto

Vakcina kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford pokazala je 79 odsto efikasnosti u sprečavanju simptomatskog Covida-19 i 100 procenata u sprečavanju ozbiljnih slučajeva bolesti, saopštila je ta farmaceutska firma, pozivajući se na rezultate američke studije.

Iz kompanije navode da je nezavisni odbor za sigurnost obavio specifičnu analizu o krvnim ugrušcima i cerebralnoj trombozi, u okviru istraživanja u SAD, uz pomoć nezavisnog neurologa. Ovaj odbor je, kako navodi kompanija, zaključio da „nema povezanog rizika od tromboze ili događaja koje karakteriše tromboza među 21.583 pacijenata koji su primili najmanje jednu dozu ove vakcine“.

Novi podaci objavljeni su u trenutku kada mnoge zemlje obnavljaju upotrebu ove vakcine, nakon što su Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija, posle istrage o pojavi krvnih ugrušaka saopštili da je korist od ove vakcine veća od bilo kakvih rizika.

AstraZenenca
Foto: Tanjug/AP

Mađarska odobrila drugu kinesku vakcinu

Kineska firma CanSino Biologics objavila je da je njena vakcina protiv korona virusa odobrena za hitnu upotrebu u Mađarskoj, tako da je to druga kineska vakcina odobrena u toj zemlji.

Mađarski nacionalni institut za farmaciju i ishranu izdao je odobrenje za vakcinu, s trgovačkim nazivom Convidecia, na osnovu privremenih rezultata ispitivanja treće faze kliničkih ispitivanja. Vakcina CanSinoBIO daje se u jednoj dozi i nedavno je odobrena za lečenje u Kini, Pakistanu i Meksiku.

Mađarska je bila prva država EU koja je kupila i koristila kinesku i rusku vakcinu, a u početku se našla na udaru zbog svog odvojenog postupka odobrenja i pregovora o vakcinama. U novije vreme nekoliko evropskih zemalja takođe je izrazilo interes za kupovinu tih vakcina zbog kašnjenja pošiljki zapadnih dobavljača.

Izraelski naučnici rade na cepivu koje se uzima u obliku tablete

Za sve one koji se plaše vakcinacije protiv korona virusa zbog straha od igle, rešenje bi moglo doći iz Izraela. Naime, američko-izraelska farmaceutska kompanija Oramed Pharmaceuticals trebalo bi uskoro da krene u prvu fazu kliničkih ispitivanja prvog svetskog cepiva protiv Covida-19 koje se uzima oralno.

Potencijalna vakcina temelji se na tehnologiji koju je razvio Medicinski centar Univerziteta Hadassah, a koja podrazumijeva uzimanje cepiva u obliku kapsule. Oramedova tehnologija može se koristiti i za primenu bilo koje terapije zasnovane na proteinima, koja bi inače bila primenjena na klasični način – injekcijom.

Kako se navodi, radi se o cepivu koje se temelji na kvascu, što čini njegovu proizvodnju mnogo jeftinijom od drugih, ali i donosi manje neželjenih efekata. Očekuje se da bi prva faza kliničkog testiranja na ljudima mogla započeti u sledeća tri meseca, a uključivala bi testiranja na više područja, u SAD, Izraelu, Evropi i Meksiku.

Kuba počinje vakcinaciju svojom vakcinom Soberana 2

Republika Kuba najavila je da će vakcinisati 150.000 radnika na prvoj liniji borbe protiv pandemije u sklopu završne faze kliničkog ispitivanja svog vodećeg kandidata za vakcinu protiv Covida-19 – Soberana 2.

Vakcinacija Soberanom 2 počela je i biće vakcinisano medicinsko i drugo osoblje visokog rizika. Soberana 2 je u poslednjoj fazi kliničkog ispitivanja poslednje tri sedmice, koja uključujuje 44.000 dobrovoljaca. Kubansko regulatorno telo za lekove u četvrtak je takođe odobrilo drugog kandidata za vakcinu protiv korona virusa za klinička ispitivanja u kasnoj fazi, nazvanog Abdala.

  • ZORICA.S

    22.3.2021 #1 Author

    Vakcina ne daje ocekivane rezultate jer virus neprestano mutira…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...