Pelet jeftiniji od lož-ulja za 45 odsto

Rastu cene ogreva u Sloveniji

RegionU fokusuVesti

29.11.2021 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rastu cene ogreva u Sloveniji Rastu cene ogreva u Sloveniji
Polovina domaćinstava u Sloveniji radije se greje na drvna goriva nego na druge vrste energenata. Onima koji za grejanje koriste ogrevno drvo ili pelet,... Rastu cene ogreva u Sloveniji

Polovina domaćinstava u Sloveniji radije se greje na drvna goriva nego na druge vrste energenata. Onima koji za grejanje koriste ogrevno drvo ili pelet, ovogodišnja grejna sezona biće skuplja, dok je situacija sa drvnom sekom drugačija, budući da je cena čak i pala, piše Tanjug, pozivajući se na slovenački portal 24ur.

U poređenju sa lož-uljem, pelet je jeftiniji 45 odsto, a ogrevno drvo za čak 82 odsto. Kompanije koje koriste drvo kao primarnu sirovinu ističu da je cena utrostručena u odnosu na prošlu grejnu sezonu.

Istraživanje Instituta za šumarstvo Slovenije pokazalo je da je više od polovine domaćinstava na selu samoodrživo sa ogrevnim drvetom, jer se snabdeva iz sopstvenih šuma. Većina slovenačkih šuma je u privatnom vlasništvu. Međutim, oni koji moraju da kupe ogrevno drvo platiće ga znatno skuplje.

Prema podacima Instituta za šumarstvo, cene ogreva u Sloveniji su na početku ovogodišnje grejne sezone najviše u poslednjih deset godina (cene se prate pre i posle grejne sezone).

U oktobru je cena po toni ogrevnog drveta bila 195 evra, što je za 17 odsto više nego na kraju grejne sezone u maju ove godine, i za čak 42 odsto više nego pre deset godina.

Prema rečima dr Nike Kranjc iz Šumarskog instituta, poskupljenje je posledica veće potražnje za ogrevnim drvetom, što je najverovatnije posledica energetske krize. 

Kako objašnjava Kranjc, možda je razlog zbog koga se ljudi odlučuju za kupovinu veće količine ogrevnog drveta neki psihološki momenat. S druge strane, u tome udela ima i manja seča prošle godine zbog epidemije i zatvaranja zemlje. Lanjska seča je bila najslabija u poslednjih pet godina. Seča se uglavnom obavlja zimi ili u rano proleće, kako bi se drvo sušilo tokom leta. Pošto je prošle godine ona bila manja, ove godine je i ponuda odgovarajućeg ogrevnog drveta na tržištu manja.

Pelet, koji je najskuplje drvno gorivo, nije poskupeo kao cepano drvo. Tona peleta upakovanog u džakove od 15 kilograma košta u proseku 275 evra, što je sa dva odsto više nego na kraju prošle grejne sezone, odnosno za tri odsto skuplje nego u istom periodu prošle godine.

Najjeftiniji oblik drvnog ogoreva na tržištu je seka, koja se pravi od drveta najlošijeg kvaliteta ili najčešće od drvnog otpada. Trenutna cena tog ogreva je je 65 evra po toni i niža je za petinu nego na kraju prethodne grejne sezone. Razlog pojeftinjenja leži u zatvaranju zemlje tokom epidemije, uključujući zatvaranje vrtića i škola, što je rezultiralo padom potražnje i potrošnje, piše portal 24ur.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...