Slovenački ministar privrednog razvoja i tehnologije posetio Beograd

Rastu investicije Srbije u Sloveniji, trgovinska razmena dve milijarde evra

RegionSrbijaVesti

24.2.2021 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rastu investicije Srbije u Sloveniji, trgovinska razmena dve milijarde evra Rastu investicije Srbije u Sloveniji, trgovinska razmena dve milijarde evra
Srpske investicije u Sloveniji rastu i dostigle su 250 miliona evra, a u narednom periodu će dve vlade raditi na povećanju međusobnih ulaganja, rečeno... Rastu investicije Srbije u Sloveniji, trgovinska razmena dve milijarde evra

Srpske investicije u Sloveniji rastu i dostigle su 250 miliona evra, a u narednom periodu će dve vlade raditi na povećanju međusobnih ulaganja, rečeno je nakon sastanka ministarke privrede Anđelke Atanasković i slovenačkog ministra privrednog razvoja i tehnologije Zdravka Počivalšeka.

„Zaista mi je drago što je došlo do ove posete, jer naše dve zemlje imaju odličnu saradnju na državnom nivou, a i zato što je više od 1.400 njihovih firmi u Srbiji sa više od 25.000 radnika, što je veliki plus i za Sloveniju i za Srbiju“, ocenila je ministarka Atanasković.

Foto: Tanjug

Dodala je da je jedna od tema sastanka bila povećanje nivoa srpskih investicija u Sloveniji i slovenačkih u Srbiji, i da je dogovoreno da dvoje ministara ulože napore kako bi do toga došlo.

„Takođe je bilo govora o vakcinaciji. Tu sam bila ponosna, jer je Srbija uz angažovanje predsednika Aleksandra Vučića postala prva zemlja u Evropi sa velikim izborom vakcina uspela je da vakciniše više od milion ljudi, i da stvarno dokažemo da činimo sve, i da nam je ljudski život najvredniji, i na tome se najviše radilo“, izjavila je srpska ministarka privrede.

Naglasila je da će sa jenjavanjem epidemije i poboljšanjem uslova života uslediti stvaranje uslova za rad privrede.

Foto: Tanjug

„U tome će pomoći mere koje je predsednik pripremio prošle godine, a i u naredna dva-tri meseca, ali i našim angažovanjem, sa našim projektima i podsticajima pomoći ćemo našim privrednicima da što brže uđu u kolosek, da mogu više da rade i da praktično sve ovo prevaziđemo“, rekla je Atnaskovićeva.

Ministar Počivalšek je rekao da je sa koleginicom iz Srbije razmenio mišljenja o prilikama u Sloveniji i Srbiji i načinu na koji su dva ministartva radila u krizi nastaloj zbog epidemije.

„Raduje me da smo i jedni i drugi bili uspešni na privrednom polju, i da obe zemlje imaju dobar osnov da izađu iz te krize. Na neki način zavidim koleginici što je Srbija bila uspešna u pribavljanju dovoljnih količina vakcine i što ste tu ispred nas“, rekao je gost iz Ljubljane.

Ministar privrednog razvoja Slovenije naglasio je da je ekonomska saradnja dveju zemalja veoma uspešna.

Foto: Tanjug

„U svakom slučaju sam ponosan da smo na tom privrednom polju uspešni, da smo imali 2019. godine skoro dve milijarde evra trgovinske razmene, da je Slovenija izvezla 1,2 milijarde a uvezla za 800 miliona evra. S druge strane je bitno da strahovito rastu investicije Srbije u Sloveniji. Ako imamo slovenačkih investicija u Srbiji skoro milijardu evra, srpskih je već 250 miliona evra. Imamo u Sloveniji više od 1.300 firmi sa srpskim vlasništvom, i one zapošljavaju oko 5.000 radnika, što je dobar temelj da u narednom periodu dođemo do toga da dupliramo i izbalansiramo našu trgovinsku razmenu“, rekao je ministar Počivalšek.

Izrazio je nadu da će u narednom periodu Slovenija napraviti iskorak na polju vakcinacije, jer obe zemlje treba da urade sve kako bi se život normalizovao i da se omogući ekonomiji da ide dalje u pozitivnom smeru.

„Vidimo mnogo mogućnosti za saradnju, i mislim da ćemo u sledećem periodu doći do toga da naša privredna saradnja samo napreduje“, zaključio je Počivalšek.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...