„DUH RUŽE“ NA AUKCIJI U SOTBIJU Nestašica najvrednijih dijamanata pokreće visoku cenu

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

9.11.2020 11:21 Autor: Marko Miladinović 2

„DUH RUŽE“ NA AUKCIJI U SOTBIJU Nestašica najvrednijih dijamanata pokreće visoku cenu „DUH RUŽE“ NA AUKCIJI U SOTBIJU Nestašica najvrednijih dijamanata pokreće visoku cenu
Izuzetno redak ružičasti dijamant biće ponuđen na licitaciji poznate aukcijske kuće Sotbi (Sothebi’s) 11. novembra. U Sotbiju očekuju da će dijamant pod imenom „Duh... „DUH RUŽE“ NA AUKCIJI U SOTBIJU Nestašica najvrednijih dijamanata pokreće visoku cenu

Izuzetno redak ružičasti dijamant biće ponuđen na licitaciji poznate aukcijske kuće Sotbi (Sothebi’s) 11. novembra.

U Sotbiju očekuju da će dijamant pod imenom „Duh ruže“ dostići cenu u opsegu između 23 i 38 miliona dolara.

„Duh ruže“ ima 14,83 karata, i u sirovom obliku iskopan je na severoistoku Rusije u julu 2017. godine. Pronašla ga je ruska rudarska kompanija Alrosa Diamonds.


Geri Šuler, direktor odeljenja za nakit u Sotbiju, ističe da ovakvi ružičasti dijamanti predstavljaju izuzetno retku pojavu u prirodi, a samo jedan njihov procenat pređe veličinu od deset karata.

Majstorima brušenja bilo je potrebno čitavih godinu dana da uglačaju i oblikuju „Dah ruže“, za koga se u aukcijskoj kući tvrdi da je „apsolutno čist“.

Za sada svetski rekord u postignutoj ceni drži dijamant „Ružičasta zvezda“ od 59,60 karata, koji je pre tri godine prodat za 71,2 miliona dolara u Hongkongu.

Prodaja „Daha ruže“ u Sotbiju poklapa se sa zatvaranjem najvećeg rudnika ružičastih dijamanata na svetu, u zapadnoj Australiji. U njemu je pronađeno gotovo 90 odsto svih ružičastih dijamanata na svetu, a nedavno je proglašeno da su u njemu iscrpljene sve rezerve.

Očekuje se da će zbog toga dijamant sa istoka Rusije postići nešto višu cenu nego što bi to u suprotnom bio slučaj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...