Ništa nije slučajno

Reddit udvostručio svoju vrednost nakon okršaja sa hedž fondovima

LifestyleVestiZanimljivosti

9.2.2021 16:59 Autor: Marko Miladinović 0

Reddit udvostručio svoju vrednost nakon okršaja sa hedž fondovima Reddit udvostručio svoju vrednost nakon okršaja sa hedž fondovima
Čitav svet je tokom dve nedelje pomno pratio kako će se razrešiti sukob forumaša na društvenoj mreži Reddit i velikih hedž fondova, oko sudbine... Reddit udvostručio svoju vrednost nakon okršaja sa hedž fondovima

Čitav svet je tokom dve nedelje pomno pratio kako će se razrešiti sukob forumaša na društvenoj mreži Reddit i velikih hedž fondova, oko sudbine zamalo propale, pa preko noći ponovo uzdignute kompanije GameStop. Na trenutak kao da su svi zaboravili negativne pokazatelje korona krize i usredsredili se na Wall Street aferu.

Kada su se strasti malo stišale, stvari su počele da dolaze na svoje mesto. Hedž fond Melvin Capital je izgubio 53 odsto svoje aktive, odnosno više od četiri milijarde dolara, vrednost akcija GameStopa je polako počela da pada, a šta se u međuvremenu dogodilo sa Redditom?

Za razliku od najpopularnije društvene mreže na svetu Facebooka, akcije Reddita nisu listirane na berzi, već do promena udela u njenom vlasništvu i ukupnoj vrednosti još uvek dolazi kroz investicione runde.

Foto: Pixabay.com

Tako je kompanija koju su 2005. osnovali Amerikanci Stiv Hafman (Steve Huffman) i Aleksis Ohanian (Alexis Ohanian), već godinu dana kasnije dobila većinskog vlasnika u vidu njujorške izdavačke kuće Advanced Publications. Od tada do danas održano je nekoliko investicionih rundi, posle kojih su se u vlasnike određenog udela upisali i reper Snup Dog (Snoop Dogg), glumac Džared Leto (Jared Leto), ali i kineska kompanija Tencent, sa svojih 300 miliona dolara ulaganja.

Kako piše Wall Street Journal, Reddit je zaključno sa 2019. godinom vredeo tri milijarde dolara. Danas, nakon najnovijeg “sastanka sa investitorima” – vredi dvostruko više, odnosno šest milijardi dolara. Najveći ulagač ovaj put bio je venture fond Vy Capital, sa 250 miliona dolara.

Rastu popularnosti, a samim tim i vrednosti, doprinela je i poslednja Wall Street kriza, započeta na potforumima ove mreže, poznate i od ranije po kontroverznim, a često i piratizovanim sadržajima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...