Narodna banka Srbije očekuje ubrzan rast domaće privrede

Referentna kamatna stopa zadržana na jedan odsto

BankeNovacSrbijaVesti

10.6.2021 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Referentna kamatna stopa zadržana na jedan odsto Referentna kamatna stopa zadržana na jedan odsto
Referentna kamatna stopa je zadržana na nivou od jedan odsto, odlučio je danas izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS). Kako je saopšteno, odluka je... Referentna kamatna stopa zadržana na jedan odsto

Referentna kamatna stopa je zadržana na nivou od jedan odsto, odlučio je danas izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS).

Kako je saopšteno, odluka je doneta na osnovu povoljnih efekata fiskalnih i monetarnih mera, zbog čega se očekuju povoljni uslovi finansiranja privrede i građana, kao i rast raspoloživog dohotka.

Iz NBS su naveli da će tome dodatno doprineti treći paket mera pomoći u vrednosti od oko 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Izvršni odbor je dodao da će, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast BDP premašiti projekcije, sa očekivanih 1,2 odsto na 1,7 odsto međugodišnjeg rasta u prvom kvartalu.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

„Snažnom rastu najviše su doprineli građevinarstvo i industrija, posmatrano s proizvodne strane, odnosno fiksne investicije i neto izvoz, posmatrano s rashodne strane“, stoji u saopštenju.

NBS se nada ubrzanom oporavku privrede u narednom periodu, uz efekte mera finansijske i monetarne politike, ali i napretku u imunizaciji stanovništva.

„Izvesno je da će se eksterna tražnja oporaviti, uz dalji rast izvoza, koji će nastaviti da bude geografski i proizvodno rasprostranjen. Sve to će, uz planirano povećanje kapitalnih izdataka države usmereno ka realizaciji infrastrukturnih projekata, obezbediti da rast bruto domaćeg proizvoda na nivou godine dostigne šesto odsto, uz mogućnost da stopa rasta bude i veća“, poručio je Izvršni odbor.

Oni su objasnili da je zbog rasta cena povrća u aprilu, kao i niske baze kod cena naftnih derivata, inflacija u aprilu iznosila 2,8 odsto, ali i da se viša stopa očekuje u maju. Kako tvrde, rast će biti privremen, kao posledica snažnog pada svetske cene nafte usled pandemije.


Foto: Pexels/Anna Shvets

„Bolji izgledi za rast svetske privrede i najave vodećih centralnih banaka da će njihove kamatne stope ostati niske i u narednom periodu u izvesnoj meri su ublažili neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu, pa su uslovi finansiranja za zemlje u usponu i dalje povoljni“, navodi se u saopštenju.

Iz NBS su poručili da se ne očekuje dalji rast cena nafte, poljoprivrednih proizvoda i hrane, uprkos neizvesnosti na svetskom robnom tržištu.

Neizvesnost je i dalje prisutna na svetskom robnom tržištu, pre svega na tržištu nafte, primarnih poljoprivrednih proizvoda i hrane, ali se ipak ne očekuje dalji znatniji rast cena ovih proizvoda.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. jula 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...