Vinci poslao predlog

Aerodrom Banjaluka sve bliže koncesiji

Region

23.11.2023 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Aerodrom Banjaluka sve bliže koncesiji Aerodrom Banjaluka sve bliže koncesiji
Sve je izvesnije da će Aerodrom Republike Srpske, odnosno Banjaluka, biti prepušten na upravljanje koncesionaru. Nakon posete kompanije Vinci (VINCI Airports) početkom ove godine,... Aerodrom Banjaluka sve bliže koncesiji

Sve je izvesnije da će Aerodrom Republike Srpske, odnosno Banjaluka, biti prepušten na upravljanje koncesionaru. Nakon posete kompanije Vinci (VINCI Airports) početkom ove godine, u Banjaluku je iz Beograda stigao poslovni predlog.

Potvrda za to stigla je i od ministra saobraćaja Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, koji je naveo da je Aerodrom Beograd poslao predlog za rad Aerodroma u Banjaluci, piše Seebiz.

Čubrilović je u intervjuu Glasu Srpske objasnio da je sa Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu stigao predlog da se stvari „reše“ na Aerodromu Republike Srpske.

„Aerodrom Beograd je napravio izuzetnu maketu i u razgovoru sa njima videli smo da upravo oni mogu svojim iskustvom i znanjem da pomognu u modelovanju i pripremi našeg aerodroma za eventualnu koncesiju ili nešto drugo“, rekao je Čubrilović.

U junu su predstavnici kompanije Vinci, koja upravlja aerodromom Nikola Tesla u Beogradu, posetili aerodrom u Mahovljanima i Banjaluku. Delegaciju je predvodio direktor za SAD, Severnu i Istočnu Evropu i Jugoistočnu Aziju Emanuel Menanto.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković tada je potvrdio da postoji ideja o zakupu banjalučkog aerodroma u okviru aranžmana javno-privatnog partnerstva sa stranom kompanijom.

Odgovarajući na pitanja medija da li planiraju da podnesu ponudu za preuzimanje banjalučkog aerodroma, Vinci je rekao da za sada ne žele da komentarišu ovu temu.

Francuski Vinci je vodeći operater privatnog aerodroma u svetu, koji upravlja operacijama više od 50 aerodroma u 12 zemalja u Evropi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi. Oni su u martu 2018. godine preuzeli Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, odnosno postigli dogovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina. Ugovor obuhvata finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma.

Rebalansom budžeta Republike Srpske za 2023. godinu subvencija Javnom preduzeću Aerodromi Republika Srpska smanjena je sa 2,2 miliona konvertibilnih maraka na 1.123.000 konvertibilnih maraka.

Preduzeće Aerodromi Republike Srpske prošle godine poslovalo je sa minusom većim od pola miliona konvertibilnih maraka, dok je Aerodrom Banjaluka (jedini aerodrom u RS) zabilježio rekordan broj letova i putnika.

Preduzeće je u 2022. godini ostvarilo prihode od 6.096.772 konvertibilnih maraka, uključujući subvenciju Vlade RS od 2,2 miliona konvertibilnih maraka i rashode od 6.680.498 konvertibilnih maraka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...