Najviše beneficija odobreno kompanijama Air Montenegro i Ryanair

Aerodromi Crne Gore obračunali 7,4 miliona evra popusta prošle godine

BiznisBolji posaoRegionTurizam

13.7.2023 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Aerodromi Crne Gore obračunali 7,4 miliona evra popusta prošle godine Aerodromi Crne Gore obračunali 7,4 miliona evra popusta prošle godine
Aerodromi Crne Gore prošle godine su svojim poslovnim partnerima avio-kompanijama obračunali popuste na cenu aerodromskih usluga u iznosu od 7,4 miliona evra, što je... Aerodromi Crne Gore obračunali 7,4 miliona evra popusta prošle godine

Aerodromi Crne Gore prošle godine su svojim poslovnim partnerima avio-kompanijama obračunali popuste na cenu aerodromskih usluga u iznosu od 7,4 miliona evra, što je 2,7 puta više u odnosu na 2021. kada su ti popusti bili 2,05 miliona evra.

Popusti su obračunati u skladu sa podsticajnom šemom koju je državna kompanija usvojila 23. decembra 2021. godine, piše Mina pozivajući se na Vijesti.

Prema prošlogodišnjem Izveštaju o radu sa finansijskim izveštajem, Aerodromi su prošle godine najveći popust od 2,94 miliona evra obračunali crnogorskoj nacionalnoj avio-kompaniji Air Montenegro.

Srpska nacionalna avio-kompanija Air Serbia ostvarila je popust od 875,7 hiljada evra. Irski Ryanair ukupno je po ostvarenim popustima koje su dobile dve njegove ćerke-firme Ryanair Limited (762,15 hiljada evra) i Ryanair UK Limited (421,86 hiljada evra) zapravo drugi na listi avio-kompanija koje su u prošloj godini ostvarile najveće benefite u cenama usluga ACG jer je dobio ukupan popust u iznosu većem od 1,18 miliona evra.

Mađarski Wizz Air je treći avio-prevoznik po visini ostvarenih popusta na crnogorskim aerodromima sa “oproštenih” više od 1,08 miliona evra.

Uprkos značajnim beneficijama koje su dobili od Aerodroma Ryanair i Wizz Air su najavili da će po isteku ovogodišnje letnje IATA sezone, ukinuti pet linija na kojima te kompanije trenutno tokom cele godine saobraćaju iz Podgorice: Ryanair letove za Zagreb, Mančester i Barselonu, a Wizz Air letove za Rim i Beč.

“Ovo pokazuje da primarni razlog odluke ovih kompanija o ukidanju linija iz Podgorice nije povećanje bezbedonosne takse ACG sa dosadašnjih 1,75 na 3,25 evra po putniku, već prvenstveno drugi, komercijalni razlozi – najviše relativno skroman broj putnika tokom zime za neke od destinacija iz Podgorice koje se ukidaju ili procena da će svoje avione koji bi na tim linijama zimus leteli iz Crne Gore, bolje zaposliti i napuniti na nekim drugim aerodromima”, objasnio je izvor Vijesti blizak Aerodromima.

Britanski EasyJet lani je ostvario popust na usluge ACG od 386,14 hiljada evra, dok je veoma značajan poslovni partner ACG – turska nacionalna avio-kompanija Turkish Airlines prošle godine dobila popust od 301,01 hiljadu evra, a austrijski nacionalni avioprevoznik Austrian Airlines 203,98 hiljada evra.

Svim ovim kompanijama ACG su popuste obračunavali kao podsticaj za otvaranje novih ruta, povećanje broja frekvencija na postojećim rutama, podsticaj po osnovu broja ostvarenih rotacija, podsticaj za kompanije koje obavljaju saobraćaj na rutama koje su proglašene za rute od strateškog značaja za Crnu Goru i ACG, te za avio-kompanije koje baziraju svoje avione na aerodromima u Podgorici i Tivtu.

AERODROMI CRNE GORE

AERODROM PODGORICA, PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
30.577.480,00 (2022)
Broj zaposlenih:
885 (2022)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...