snažan oporavak turizma

Crna Gora prva na listi evropskih destinacija po ostvarenom rastu turističkog prometa

BiznisRegionTurizam

12.7.2023 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Crna Gora prva na listi evropskih destinacija po ostvarenom rastu turističkog prometa Crna Gora prva na listi evropskih destinacija po ostvarenom rastu turističkog prometa
Crna Gora, prema kvartalnom izveštaju Evropske komisije za putovanja (ETC), prednjači u odnosu na druge destinacije po rastu turističkog prometa, zahvaljujući intenziviranim aktivnostima Nacionalne... Crna Gora prva na listi evropskih destinacija po ostvarenom rastu turističkog prometa

Crna Gora, prema kvartalnom izveštaju Evropske komisije za putovanja (ETC), prednjači u odnosu na druge destinacije po rastu turističkog prometa, zahvaljujući intenziviranim aktivnostima Nacionalne turističke organizacije (NTO) i pristupačnoj cenovnoj politici.

U izveštaju se, kako su saopštili iz NTO-a, navodi da je Crna Gora sve popularnija destinacija u Evropi, te da je na prvom mestu po rastu broja turista u odnosu na 2019. godinu na tržištima Velike Britanije, Francuske i Holandije, a da se odlično kotira i na drugim tržištima, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Australije i Kine, prenosi Mina.

ETC navodi da su promotivne aktivnosti NTO zaslužne za ovako dobre rezultate.

“Crna Gora doživljava snažan oporavak turizma. Ovo je vođeno povećanjem promotivnih aktivnosti NTO-a, koja je ojačala njenu reputaciju i vidljivost kao vodeće destinacije na mnogim ključnim tržištima”, konstatovano je u izveštaju.

Prema ovom izveštaju, kao jedan od faktora dobrog kotiranja Crne Gore u odnosu na druge destinacije, je i pristupačna cenovna politika.

“Pristupačnost je ključna tema na većini tržišta ove godine. Evropa doživljava visoke nivoe inflacija i povećanje troškova za turiste sa udaljenih destinacija. Putnici i dalje pokazuju spremnost da plate za iskustvo, ali destinacije sa dobrim odnosom cene i kvaliteta će imati najviše koristi. Nije slučajno da su Crna Gora i Turska, kao dve od najpovoljnijih destinacija u Evropi, ostvarile najbolje rezultate u dolascima turista iz Velike Britanije”, poručili su iz ETC-a.

Budva – Foto: Pixabay/falco

Pored Velike Britanije, Crna Gora beleži i najveći rast u dolascima turista i sa tržišta Francuske i Holandije.

“Crna Gora je sada ispred svih ostalih destinacija po pitanju oporavka, sa povećanjem dolazaka 118,3 odsto i noćenja 72,8 odsto na tržištu Francuske. Promotivne aktivnosti NTO-a deo su razloga za oporavak na ovom tržištu”, precizira se u izveštaju.

Direktorka NTO, Ana Tripković Marković, osvrnula se na podatke iz izveštaja, te poručila da oni ukazuju na sve bolje pozicioniranje Crne Gore kao turističke destinacije u Evropi.

“Izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima i ponosni na to što je vodeća evropska institucija u turizmu prepoznala rad NTO-a. Činjenica da smo na tržištu Velike Britanije, Francuske i Holandije na prvom mestu po rastu broja turista u odnosu na 2019. godinu nam pokazuje da smo na dobrom putu i da naša strategija privlačenja turista sa ovih tržišta donosi sjajne rezultate. Svesni da imamo ogroman potencijal i još prostora za napredovanje, nastavićemo da radimo predano na što boljem pozicioniranju Crne Gore kao turističke destinacije”, rekla je Tripković Marković.

Aktivnosti NTO-a će, kako je navela, i dalje biti jasno usmerene ka diverzifikaciji turističkog tržišta, praćenju i prilagođavanju globalnim trendovima.

Pored afirmativnih podataka iz ovog izveštaja, Crna Gora se već duže od godinu dana u mesečnim istraživanjima ETC-a nalazi među 10 najbolje ocenjenih destinacija prema recenzijama posetilaca online platformi za putovanja.

 • Emilija

  12.7.2023 #1 Author

  Lepo

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.7.2023 #2 Author

  Bravo za nase komsije..

  Odgovori

 • Vale

  13.7.2023 #3 Author

  Interesantno, sa jedne strane dobar ptomet, a sa druge veliki broj zatvorenih firmi u Crnoj Gori

  Odgovori

 • STEPA

  13.7.2023 #4 Author

  Svaka čast Crnogorcima.

  Odgovori

 • AJA

  13.7.2023 #5 Author

  Bas lepo..svaka cast

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...