Milijarder postao stopostotni vlasnik

Alabar povukao hotele Sunce sa Zagrebačke berze

BerzaBiznisRegion

3.1.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Alabar povukao hotele Sunce sa Zagrebačke berze Alabar povukao hotele Sunce sa Zagrebačke berze
Muhamed Alabar (Muhamed Alabbar), milijarder iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preuzeo je većinsko vlasništvo nad hotelima Sunce 2021. godine, a sada je istisnuo i manjinske... Alabar povukao hotele Sunce sa Zagrebačke berze

Muhamed Alabar (Muhamed Alabbar), milijarder iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preuzeo je većinsko vlasništvo nad hotelima Sunce 2021. godine, a sada je istisnuo i manjinske akcionare.

Sunce hoteli postali su kompanija u stopostotnom vlasništvu Muhameda Alabara, investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a od 2. januara ove godine, više se ne kotiraju na Zagrebačkoj berzi, piše Seebiz.

Kako se vidi iz saopštenja na sajtu Berze, obaveštenje je poslato 29. decembra, a odluka o povlačenju stupila je na snagu prvog radnog dana 2024. godine.

Alabar je preko kompanije Eagle Hills Zagreb Real Estates ušao u vlasništvo hotela Sunce 2021. godine, kada je preuzeo hotelsku kompaniju od Jakea Andabaka. Mediji su preneli Andabakovu izjavu agenciji Hina da je za 70 odsto vlasništva akcionarima isplaćeno oko 101 milion evra. U međuvremenu, Alabarova kompanija je stekla 96,8 odsto, a u novembru prošle godine skupština je donela odluku o izbacivanju manjinskih akcionara. Za to su manjinski akcionari dobili „odgovarajuću otpremninu“, kako je taj termin definisan zakonom, od 21,83 evra po akciji, ukupno skoro 5,5 miliona evra.

Sunce hoteli pod brendom Bluesun Hotels&Resorts upravljaju serijom od 12 hotela na Jadranu, uključujući luksuzne hotele na ostrvu Brač i u dalmatinskom naselju Brela i u Tučepima u Makarskoj, a imaju i 50 odsto udela u bračkom aerodromu. Hoteli Sunce su 2022. godine ostvarili prihod od 62 miliona evra, a profit od 2,4 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...