BEZ IJEDNOG TURISTE U CRNOJ GORI ZBOG KORONE U APRILU Monstat ukazao na smanjene turističke posete

BiznisRegionTurizamVesti

28.5.2020 14:45 Autor: Julijana Vincan 4

BEZ IJEDNOG TURISTE U CRNOJ GORI ZBOG KORONE U APRILU Monstat ukazao na smanjene turističke posete BEZ IJEDNOG TURISTE U CRNOJ GORI ZBOG KORONE U APRILU Monstat ukazao na smanjene turističke posete
Značajan pad dolazaka i noćenja turista zabeležen je u martu u Crnoj Gori usled pandemije korona virusa, dok ih u aprilu, zbog zabrane kretanja... BEZ IJEDNOG TURISTE U CRNOJ GORI ZBOG KORONE U APRILU Monstat ukazao na smanjene turističke posete

Značajan pad dolazaka i noćenja turista zabeležen je u martu u Crnoj Gori usled pandemije korona virusa, dok ih u aprilu, zbog zabrane kretanja i širenja Covid-19 uopšte nije bilo, pokazuju podaci Uprave za statistiku Crne Gore – Monstat. Kako je saopšteno, u martu je u kolektivnom smeštaju boravilo 18.925 turista, odnosno 66 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

„U Crnoj Gori je u martu ove godine, u kolektivnom smeštaju poput hotela, odmarališta, pansiona, motela, turističkih naselja i hostela, ostvareno 66,3 odsto manje dolazaka turista nego u martu prošle godine. Broj noćenja manji je za 59,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smeštaju, 70,7 odsto ostvarili su strani, a 29,3 odsto noćenja domaći turisti“, precizirali su u Monstatu.

U martu je ostvareno 39.733 noćenja. Od toga, 28.103 noćenja se odnose na strane turiste, a 11.630 na domaće goste. „U strukturi noćenja stranih turista, u martu ove godine, najviše noćenja su ostvarili turisti iz Srbije od 10,7 odsto, Rusije od devet odsto, Nemačke od 8,7, Albanije 4,7, Ujedinjenog Kraljevstva 3,9 i Francuske 3,6 odsto“, ukazali su u Monstatu.

Slede Šveđani sa tri odsto noćenja, Bosanci sa 2,7 procenta, Belgijanci i Danci sa 2,2 i Hrvati sa 2,1 odsto noćenja. Turisti iz vanevropskih zemalja ostvarili su 1.837 noćenja, od čega najviše Kinezi, ukupno 663. Slede stanovnici SAD sa 351 noćenjem, dok su turisti iz Južne i Srednje Amerike ostvarili 164 noćenja.

Foto: Pixabay

„U strukturi noćenja po vrstama turističkih mesta u martu ove godine godine najviše noćenja, 73 odsto, ostvareno je u primorskim mestima, u Podgorici 16 odsto, planinskim i i ostalim turističkim mestima 5,4 odsto. U brojkama, u glavnom gradu je u martu registrovano 6.389 noćenja, od čega 718 domaćih i 5.671 stranih turista. Na primorju je noćilo 29.072 gostiju, dok su u planinskim mestima registrovana 2.142 noćenja“, navedeno je u Monstatu.

Kada je reč o aprilu, usled uvođenja privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja Covid-19, nije zabeležen dolazak turista.

„Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori u aprilu je broj prijavljenih osoba u smeštajnim objektima kolektivnog smeštaja bio 103. Prema Regulativi o evropskoj statistici turizma, karantinski smeštaj nije obuhvaćem istraživanjem“, istakli su u Monstatu.

  • Ivona

    28.5.2020 #1 Author

    Valjda ce se nasa dobra braca oporaviti od ovog trenutnog gubitka. Zelim im dobru sezonu punu turista!

    Odgovori

  • zorica

    29.5.2020 #2 Author

    Oporavice se,samo ce morati vise da se potrude!!!

    Odgovori

  • Maja

    30.5.2020 #3 Author

    Nisu otvorili granice Srbima,a mi im cinimo dobar deo turista

    Odgovori

  • zore

    1.6.2020 #4 Author

    Da nasim susedim ne bude i jun,jul kao i april.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...