Ugovor vredan četiri miliona evra

CEFTA SEED+ projekat nastavlja da pruža podršku trgovini kroz digitalizaciju

RegionU fokusu

19.4.2024 12:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

CEFTA SEED+ projekat nastavlja da pruža podršku trgovini kroz digitalizaciju CEFTA SEED+ projekat nastavlja da pruža podršku trgovini kroz digitalizaciju
CEFTA Sekretarijat i Evropska komisija potpisali su Ugovor vredan četiri miliona evra za aktivnosti projekta SEED+ pod nazivom „Podrška sistematskoj razmeni elektronskih podataka (SEED+)... CEFTA SEED+ projekat nastavlja da pruža podršku trgovini kroz digitalizaciju

CEFTA Sekretarijat i Evropska komisija potpisali su Ugovor vredan četiri miliona evra za aktivnosti projekta SEED+ pod nazivom „Podrška sistematskoj razmeni elektronskih podataka (SEED+) u CEFTA-i 2024“. Ovaj projekat će poboljšati olakšavanje trgovine i ekonomsku integraciju kako unutar CEFTA-e, tako i između CEFTA-e i Evropske unije.

Evropska komisija se obavezala da će u potpunosti finansirati SEED+ projekat tokom naredne tri godine, navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat je namenjen značajnom olakšavanju trgovine robom i uslugama, promovišući bliže ekonomske veze unutar CEFTA-e i pojednostavljivanjem procesa kroz ubrzavanje digitalne tranzicije.

Osnovni fokus SEED+ aktivnosti je održavanje i proširenje ovog sistema. Projekat će nastaviti da pruža podršku elektonskoj razmeni trgovinskih podataka i dokumenata unutar CEFTA-e, promovišući trgovinu bez papira, poboljšavajući sigurnost u trgovinskim operacijama bez ometanja tokova trgovine. Smanjujući teret na ekonomske operatere, preduzetnike i građane u prikupljanju i dostavljanju trgovinskih podataka i dokumenata, SEED+ projekat teži eliminaciji prepreka i smanjenju troškova i vremena potrebnih za slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i ljudi kroz CEFTA-u. SEED+ aktivnosti takođe teže bližoj saradnji sa EU, usklađujući prakse sa evropskim standardima kako bi se poboljšala interoperabilnost i doprinelo ekonomskoj integraciji CEFTA Strana u EU, objašnjeno je u saopštenju.

SEED+ projekat je usklađen sa Akcionim planom za Zajedničko regionalno tržište (CRM) i novim Planom rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan, sa ciljem povećanja ekonomskog rasta i ubrzanja socio-ekonomskog usaglašavanja sa EU. Ključni rezultati CRM-a i Plana rasta, kao što su Zelene i Plave trake, biće implementirani kroz CEFTA SEED+ projekat.

 • LENA

  19.4.2024 #1 Author

  Digitalizacija procesa trgovine ima potencijal da smanji troškove i ubrza tokove robe i usluga, što je ključno za dalji ekonomski razvoj regiona.

  Odgovori

 • LENA

  19.4.2024 #2 Author

  Ovo je sjajna vest za region jer će podrška digitalizaciji trgovine olakšati poslovanje i promovisati ekonomske veze unutar CEFTA-e i sa Evropskom unijom. Očekujem da će SEED+ projekat doprineti bržem i efikasnijem protoku robe i usluga, što će biti od koristi svim ekonomskim akterima u regionu.

  Odgovori

 • MARA

  20.4.2024 #3 Author

  Sve je digitalno

  Odgovori

 • MARA

  20.4.2024 #4 Author

  Taj segment se siri neopisivom i nedostiznom brzinom

  Odgovori

 • FILIP07

  20.4.2024 #5 Author

  Sto kaze nasa stara poslovica : ,, Digitalizacijo i oce i majko! „

  Odgovori

 • SHALIMAR

  20.4.2024 #6 Author

  Brzinom svetlosti…

  Odgovori

 • LEA

  21.4.2024 #7 Author

  Roboti sve

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...