vlada traži alternativu kako bi sličan program nastavila

Crna Gora pod nadzorom EK zbog ekonomskih državljanstava

RegionU fokusu

10.6.2023 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Crna Gora pod nadzorom EK zbog ekonomskih državljanstava Crna Gora pod nadzorom EK zbog ekonomskih državljanstava
Crna Gora jedna je od zemalja koja je pod pomnim nadzorom Evropske komisije (EK) zbog potencijalnih rizika koje izazivaju ekonomska državljanstva, objavljeno je u... Crna Gora pod nadzorom EK zbog ekonomskih državljanstava

Crna Gora jedna je od zemalja koja je pod pomnim nadzorom Evropske komisije (EK) zbog potencijalnih rizika koje izazivaju ekonomska državljanstva, objavljeno je u izveštaju EK o praćenju bezviznih režima.

„Komisija je sarađivala sa svim zemljama koje koriste šeme za investitorsko državljanstvo u cilju sprečavanja i ublažavanja mogućih bezbednosnih rizika za EU. U ovom trenutku, određeni broj trećih zemalja bez viza je pod pomnim nadzorom zbog potencijalnih rizika koje izazivaju njihovi programi državljanstva po ulaganju ili planovi da uspostave takve šeme. To uključuje Albaniju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, kao i Vanuatu i neke zemlje na Karibima“, navodi se u dokumentu u koji je Pobeda imala uvid, prenosi Mina.

Da bi dobili crnogorsko ekonomsko državljanstvo, aplikanti su dužni da uplate 200.000 evra po zahtevu i najmanje 450.000 ulože u neki od projekata u Podgorici ili na primorju.

U dokumentu se podseća da je Komisija dala eksplicitne preporuke da se efikasno ukine ili uzdrži od usvajanja šema državljanstva investitorima.

Crna Gora je krajem prošle godine zvanično ukinula program ekonomskog državljanstva i o tome informisala Evropsku uniju. Ipak, u proceduri se nalazi još 787 zahteva koji se rešavaju i koji izazivaju podozrenje EU, ali i Vašingtona, jer su aplikanti mahom državljani Rusije.

EU je više puta pozvala Crnu Goru da ukine program ekonomskog državljanstva, zbog rizika poput pranja novca, finansiranja terorizma i organizovanog kriminala.

Iz vlade je više puta saopšteno da je program ekonomskog državljanstva Crnoj Gori doneo investicije od 300 miliona evra i dodatnih 70 miliona državnoj kasi, od plaćenih naknada.

„Tražimo alternativu kako bi sličan program nastavili na način da bude prihvatljiv EU, a koji bi zadovoljio interese Crne Gore o ekonomskom razvoju“, rekao je premijer Dritan Abazović.

U proceduri je 31. decembra bilo još 787 zahteva, zbog čega je vlada zadužila poseban tim da definiše pravni okvir za postupanje u tim projektima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...