Prognoze Svetske banke za Crnu Goru ostale nepromenjene

Crnogorska ekonomija bi trebalo da ojača ove godine za 3,4 odsto, a u narednoj za 3,1

BankeRegionVesti

8.6.2023 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crnogorska ekonomija bi trebalo da ojača ove godine za 3,4 odsto, a u narednoj za 3,1 Crnogorska ekonomija bi trebalo da ojača ove godine za 3,4 odsto, a u narednoj za 3,1
Svetska banka (SB) nije u najnovijem izveštaju menjala prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu. U najnovijem izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima,... Crnogorska ekonomija bi trebalo da ojača ove godine za 3,4 odsto, a u narednoj za 3,1

Svetska banka (SB) nije u najnovijem izveštaju menjala prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu.

U najnovijem izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima, u koji je agencija Mina imala uvid, crnogorska ekonomija bi u ovoj godini trebalo da ojača 3,4 procenta, a u narednoj 3,1 odsto. SB je tolike stope rasta Crnoj Gori prognozirala i u januarskom izveštaju, piše Mina.

Rast crnogorske ekonomije bi 2025. godine trebalo da iznosi 2,9 odsto. SB je u izveštaju ocenila i da je globalni rast naglo usporen, i da rizik jača, između ostalog, zbog povišenih globalnih kamatnih stopa.

“Predviđa se da će se globalni rast usporiti sa 3,1 procenat u prošloj godini na 2,1 odsto u 2023. godini”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SB.

Najnovija globalna prognoza rasta za ovu godinu je ipak 0,4 procentna poena bolja od prethodnog izvještaja u januaru.

Najnovije prognoze ukazuju na to da su šokovi pandemije korona virusa, ruska invazija na Ukrajinu, i oštro usporavanje usled teških globalnih finansijskih uslova, doveli do trajnog zastoja u razvoju naprednih ekonomija, koji će trajati u bliskoj budućnosti.

SB predviđa da će se rast globalne ekonomije ubrzati na 2,4 odsto naredne godine.

  • Jj992

    8.6.2023 #1 Author

    Kako je krenulo sa sezonom, to je bas pitanje.

    Odgovori

  • CIGI

    11.6.2023 #2 Author

    Tesko da ce aa ovim nerealnim cenama na primoriju nesto uspeti, a kvalitet I’m je skoro pa 0

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...