Vraćanje dugova kineskoj Eksim banci

Crnogorska i Barska plovidba će isplatiti 8,8 miliona dolara kredita iz ostvarenog profita

BiznisPoslovanjeRegion

4.1.2023 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Crnogorska i Barska plovidba će isplatiti 8,8 miliona dolara kredita iz ostvarenog profita Crnogorska i Barska plovidba će isplatiti 8,8 miliona dolara kredita iz ostvarenog profita
Crnogorska i Barska plovidba su prošlu godinu završile u plusu i to većem nego 2021. godine. Obe kompanije su najavile da će ove godine... Crnogorska i Barska plovidba će isplatiti 8,8 miliona dolara kredita iz ostvarenog profita

Crnogorska i Barska plovidba su prošlu godinu završile u plusu i to većem nego 2021. godine. Obe kompanije su najavile da će ove godine iz sopstvenih sredstava platiti kreditne obaveze od 8,8 miliona dolara kineskoj Eksim banci.

Prošle godine su to uradile prvi put, plativši devet miliona dolara glavnice, zahvaljujući povoljnijim cenama brodarine, piše agencija Mina pozivajući se na Pobjedu.

“Glavni planovi Crnogorske plovidbe za ovu godinu su da njeni brodovi plove bez neplaniranih zadržavanja i da obe polugodišnje rate isplatimo iz sopstvenih sredstava”, kazali su iz kotorske kompanije i podsetili da su i prošle godine, u dve rate koje dospevaju u januaru i julu, platili Eksim banci ukupno 5,2 miliona dolara.

Naredna rata dospeva 21. januara u iznosu od 2,55 miliona dolara.

“Zbog obaveznog boravka remonta brodova u brodogradilištima Turske i Italije brod je mirovao 70 dana, pa je teško očekivati da ćemo do roka dospeća akumulirati dovoljno sredstava da ratu isplatimo odjednom. U skladu sa projekcijama priliva sredstava, ratu ćemo kompletirati iz nekoliko uplata”, naveli su iz kotorskog preduzeća.

I Barska plovidba je prošle godine u januaru i julu otplatila 1,91 milion i 1,88 miliona dolara.

“Akumulirali smo dovoljno sredstava da uplatimo 1,6 miliona evra na račun državnog trezora i 1,63 miliona evra na ime povraćaja duga državi, koja je uplatila Eksim banci rate dospele u januaru i julu 2021. godine”, saopšteno je iz barske kompanije.

Naredna rata dospijeva 21. januara i iznosi 1,87 miliona dolra, a iz Barske plovidbe navode da imaju para.

Do sada je, što kroz učešće, što kroz kredit, otplaćeno 56,6 miliona USD, od čega je Crnogorska plovidba uplatila 22,2 miliona, a Vlada Crne Gore 34,4 miliona dolara. Ostalo je još 12,4 miliona dolara duga Eksim bnanci, a poslednja rata dospijeva 21. januara 2025. godine.

Što se tiče Barske plovidbe, ukupan iznos kredita je 46,4 miliona dolara sa kamatom od dva odsto, rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od pet godina. Do sada je otplaćeno 21,98 miliona USD, od čega je država platila šest miliona.

  • TATJANA

    6.1.2023 #1 Author

    Tako se to radi, dobra strategija i prioriteti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...