Za svako preduzeće biće utvrđeni precizni tenderski uslovi i kriterijumi

Planirana privatizacija Instituta „Dr Simo Milošević“ i još 10 kompanija

InvesticijeNovacRegion

30.12.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Planirana privatizacija Instituta „Dr Simo Milošević“ i još 10 kompanija Planirana privatizacija Instituta „Dr Simo Milošević“ i još 10 kompanija
Savet za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore utvrdio je na sednici kojoj je predsedavao premijer Dritan Abazović Predlog odluke o Planu privatizacije... Planirana privatizacija Instituta „Dr Simo Milošević“ i još 10 kompanija

Savet za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore utvrdio je na sednici kojoj je predsedavao premijer Dritan Abazović Predlog odluke o Planu privatizacije za 2023. godinu koji predviđa nastavak privatizacije Instituta „Dr Simo Milošević“ iz Igala, kao i raspisivanje tendera i prodaju akcija niza preduzeća.

Po modelu prodaje akcija i imovine putem javnog tendera planiran je nastavak postupka za privatizaciju Instituta „Dr Simo Milošević“ AD – Igalo, i to prodajom akcija, a taj proces će, kako je navedeno u saopštenju Vlade Crne Gore, biti nastavljen u skladu sa presudom Upravnog suda.

Takođe, predviđeno je da počne priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju privrednih društava HG „Budvanska rivijera“ AD Budva (prodaja akcija ), „Castello Montenegro“ AD Pljevlja (prodaja akcija), „Institut za crnu metalurgiju AD Nikšić (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija), „Montepranzo Bokaprodukt“ AD Tivat (prodaja akcija) i „Turistički centar Durmitor“ d.o.o Žabljak (prodaja 100 odsto udela).

U diskusiji je naglašeno da navedena privredna društva raspolažu vrednom državnom imovinom koja nije iskorišćena na odgovarajući način u smislu stvaranja nove vrednosti, dobiti, podizanja kvaliteta proizvoda i usluga, otvaranja novih radnih mesta i slično, što je bio osnovni motiv da se predloži njihova privatizacija, stoji u saopštenju.

„U tom kontekstu, posebno je naglašeno da će u nastavku postupka za svako društvo pojedinačno biti utvrđeni precizni tenderski uslovi i kriterijumi koji će obezbediti ostvarivanje društvenih i ekonomskih interesa koji su definisani unapred postavljenim ciljevima privatizacije“, poručio je Savet.

Po modelu prodaje akcija putem berze planirano je da budu ponuđene akcije akcionarskih društava „Agrotransport“ – Podgorica, „Kotor – projekt“ AD – Kotor, „Metal produkt“ – Podgorica, „Montenegroturist“ – Budva i „Crnagoracoop“ – Danilovgrad.

Plan privatizacije će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje, najavljeno je u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.