Budući vlasnici fotonaponskih sistema imaće popust od 20 odsto

EPCG raspisuje poziv za učešće u projektu Solari 5000+

InvesticijeRegionVesti

26.12.2022 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPCG raspisuje poziv za učešće u projektu Solari 5000+ EPCG raspisuje poziv za učešće u projektu Solari 5000+
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisuje poziv za učešće u projektu Solari 5000+, čija vrednost iznosi 70 miliona evra. Poziv će biti objavljen u dnevnim... EPCG raspisuje poziv za učešće u projektu Solari 5000+

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisuje poziv za učešće u projektu Solari 5000+, čija vrednost iznosi 70 miliona evra. Poziv će biti objavljen u dnevnim novinama Pobjeda, Vijesti i Dan, kao i na internet stranici EPCG, a prijave se mogu dostavljati do 31. januara, prenosi agencija Mina.

Pravo učešća u projektu Solari 5000+ (70MW) imaju pojedinci i preduzeća – vlasnici, odnosno suvlasnici individualnih objekata i stambenih jedinica u zgradama do četiri sprata koji redovno izmiruju mesečne račune za utrošenu električnu energiju i otplatu duga, ukoliko ta obaveza postoji.

Objekti, kako je objašnjeno, moraju biti izgrađeni u skladu sa zakonskom regulativom u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata, sa odobrenom priključnom snagom koja, shodno važećem Zakonu o energetici, mora biti jednaka ili veća od snage fotonaponskog sistema koji se planira instalirati.

Objekti moraju imati trofazni priključak na distributivnu mrežu, kao i krovne površine koje imaju dobar solarni potencijal.

“Pravo učešća u projektu imaju i korisnici čiji objekti poseduju jednu ili više krovnih površina orijentisanih južno, jugoistočno ili jugozapadno, kao i korisnici čiji objekti poseduju ravne krovne površine koje nisu zasenčene od susednih objekata – zgrada, drveća”, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su poručili da su pozitivni efekti projekta višestruki, kako sa finansijskog, tako i sa aspekta očekivanja međunarodne zajednice, i smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije. Budućem korisniku projekta pruža se mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i otplaćuje ga u jednakim mesečnim iznosima kroz kreditni aranžman koji obezbeđuje EPCG, maksimalno na period do deset godina, a u visini svog prosečnog mesečnog računa za električnu energiju.

Korisnici koji poseduju obračunsko brojilo sa merenjem snage (maksigraf), pored mesečnog iznosa za otplatu fotonaponskog sistema zadržavaju obavezu mesečnog izmirivanja stavke “angažovanje mrežnog kapaciteta“, što će u konačnom mesečnom iznosu biti jednako prosečnom mesečnom računu.

EPCG će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbediti i popust u iznosu od 20 odsto od ugovorene vrednosti investicije.

Iz EPCG su objasnili da na taj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane koja je kapacitetom predviđena da približno, ili u potpunosti, zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...