Rad TE Pljevlja zavisi od usvajanja izmena Zakona o industrijskim emisijama

EPCG u prvom kvartalu 2023. godine očekuje rekordan profit

Firme u fokusuPoslovanjeRegionU fokusu

22.12.2022 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPCG u prvom kvartalu 2023. godine očekuje rekordan profit EPCG u prvom kvartalu 2023. godine očekuje rekordan profit
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je sanirala gubitke iz drugog i trećeg kvartala ove godine i u narednu ulazi sa dobrom osnovom, saopštio je izvršni... EPCG u prvom kvartalu 2023. godine očekuje rekordan profit

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je sanirala gubitke iz drugog i trećeg kvartala ove godine i u narednu ulazi sa dobrom osnovom, saopštio je izvršni direktor ove energetske kompanije Nikola Rovčanin.

On je izjavio da u prvom kvartalu naredne godine očekuje istorijski i rekordni profit.

Rovčanin je naveo da su cene električne energije na svetskim berzama ovih dana pale između 200 i 300 evra po megavat-satu (MWh), prenosi agencija Mina, pozivajući se na portal RTCG.

“Izvozimo struju, a prihod je od 1,5 do dva miliona evra, ovih dana milion evra dnevno”, rekao je Rovčanin.

On je dodao da je ove godine uvezena rekordna količina električne struje u vrednosti od 200 miliona evra.

“Sanirali smo sve gubitke koje smo imali u drugom i trećem kvartalu. Videćemo 31. decembra da li će prag pozitivnog poslovanja biti 28. decembara ili 5. januara, ali definitivno smo izašli iz energetske krize, sačuvali stabilnost, anulirali negativne efekte uvoza i mislim da ulazimo u narednu godinu sa dobrom osnovom”, saopštio je Rovčanin.

Rovčanin je rekao da toplifikacija Pljevalja teče planiranom dinamikom, a u narednih mesec ili dva počeće i radovi na terenu.

“Toplifikaciju Pljevalja više niko ne može da zaustavi”, poručio je Rovčanin.

On u narednoj godini očekuje završetak dve faze toplifikacije, dok konačne rokove završetka projekta nije precizirao.

Rovčanin je ponovio da cene struje sledeće godine neće biti uvećane, a da će EPCG nastaviti sa popustima za redovne platiše.

Klub poslanika Demokratske stranke uputio je u skupštinsku proceduru predlog izmena i dopuna Zakona o industrijskim emisijama, kojim se omogućava nastavak rada Termoelektrane Pljevlja.

Postojećim zakonom odobren je rad do 20.000 radnih sati, a najkasnije do kraja naredne godine. Uz to integrisana dozvola za rad ističe 22. marta naredne godine.

Rovčanin je saopštio da TE Pljevlja ne može zakonito raditi ukoliko izmena tog zakona ne budu usvojene. Dodao je da misli da će izmene biti usvojene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...