Novi investicioni projekat pokrenut 3. decembra

EPCG planira gradnju tri gasne elektrane

PoslovanjeRegionU fokusu

5.12.2022 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPCG planira gradnju tri gasne elektrane EPCG planira gradnju tri gasne elektrane
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u okviru novog investicionog ciklusa koji je pokrenula planira gradnju tri gasne elektrane ukupne instalisane snage od 400 megavata. Iz... EPCG planira gradnju tri gasne elektrane

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u okviru novog investicionog ciklusa koji je pokrenula planira gradnju tri gasne elektrane ukupne instalisane snage od 400 megavata.

Iz državne energetske kompanije saopšteno je da je reč o hibridnoj elektrani baziranoj na gasnoj turbini snage minimum 50 megavata u blizini Luke Bar sa potencijalnim obnovljivim izvorima, kombinovanoj elektrani na gas snage minimum 150 megavata u okviru lokacije blizine kompleksa Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u kombinaciji sa potencijalnim obnovljivim izvorima i elektrani na gas snage do 200 megavata u Pljevljima, prenosi Mina, pozivajući se na Vijesti.

Da bi pripremila neophodnu dokumentaciju kompanija je na javnom tenderu izabrala konsultanta koji treba da obavi studiju sa razradom tehničkih rešenja i prethodno studiju izvodljivosti elektrana na gas u Crnoj Gori. Izrada te dokumentacije se očekuje do kraja januara naredne godine.

Studija treba da pokaže budžetsku procenu, odnosno koliko će novca biti potrebno za svaku fazu, uključujući i dugoročni ugovor o održavanju gasnih turbina i ostale relevantne opreme.

Iz EPCG su saopštili da je od 3. decembra prošle godine pokrenut novi investicioni projekat, odnosno izrada studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti elektrana na gas u Crnoj Gori.

Kako navode iz EPCG, studijom će biti obuhvaćena analiza sledećih scenarija – hibridna elektrana bazirana na gasnoj turbini snage mininum 50 megavata u blizini Luke Bar sa potencijalnim obnovljivim izvorima, kombinovana elektrana na gas snage minimum 150 megavata u okviru lokacije blizine kompleksa KAP-a u kombinaciji sa potencijalni obnovljivim izvorima i elektrana na gas snage do 200 megavata u Pljevljima.

Cilj predloženih koncepata je da se omogući dugoročno korišćenje lokalnih resursa u periodu od minimum 25 godina i u potpunoj saglasnosti sa klimatskim pravilima i propisima EU.

”Inicijalna faza u razvoju investicionog projekta su trenutne aktivnosti na izradi studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti. Izradom te studije razmotriće se analiza celog životnog ciklusa i strategija za fazno uvođenje i konverziju elektrana od primene čistog gasa do integracije sa obnovljivim izvorima i potencijalne konverzije u rad sa neutralnim CO2. Na osnovu studije sa razradom tehničkih rešenja na nivou koncepta, biće izrađena prethodna studija tehnološko-ekonomske izvodljivosti za celi životni ciklus postrojenja”, naveli su u EPCG.

Tenderska dokumentacija za otvoreni postupak javne nabavke za izradu ove studije objavljena je 30. decembra prošle godine i nakon sprovedenog postupka i vrednovanja pristiglih ponuda, izvršen je odabir prvorangiranog ponuđača sa kojim je potpisan 17. juna Ugovor o pružanju usluga izrada Studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti za gasne elektrane. Reč je o konsultantu SS&A Power Consultancy iz Švajcarske.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...