u sklopu nekadašnje industrije proizvodiće se solarni paneli

Elektroprivreda Crne Gore preuzima Železaru Nikšić od turske kompanije

RegionVesti

6.12.2022 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Elektroprivreda Crne Gore preuzima Železaru Nikšić od turske kompanije Elektroprivreda Crne Gore preuzima Železaru Nikšić od turske kompanije
Ugovor između Tosyali grupe i Elektroprivede Crne Gore (EPCG) o kupoprodaji Železare Nikšić biće potpisan 20. decembra, odlučeno je na današnjem sastanku u Podgorici... Elektroprivreda Crne Gore preuzima Železaru Nikšić od turske kompanije

Ugovor između Tosyali grupe i Elektroprivede Crne Gore (EPCG) o kupoprodaji Železare Nikšić biće potpisan 20. decembra, odlučeno je na današnjem sastanku u Podgorici predstavnika turske kompanije, EPCG, Opštine Nikšić i premijera Dritana Abazovića.

Predsednik Borda direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović kazao je novinarima posle sastanka u zgradi vlade sa vlasnicima iz Tosyali Holdinga (Toščelik) da su se oni obavezali da će povući krivične prijave i sve prijave koje postoje protiv radnika, te da to očekuju i od radnika, prenosi Beta.

„Prva transakcija u iznosu od 15 miliona evra biće do 15. januara, i tog dana EPCG će postati vlasnik imovine Železare. Drugi deo od pet miliona evra biće isplaćen do 15. februara. Znači, 15. januara postajemo vlasnici sa određenom beleškom, i možemo normalno da radimo i funkcionišemo, a 15. februara kad se isplati još pet miliona, postajemo stoprocentni vlasnici“, rekao je Đukanović.

On je najavio da će EPCG formirati svoje preduzeće, ćerku firmu, koja će se zvati Železara Solar Nikšić.

„I ta firma će već 15. januara startovati, početi da upravlja tom imovinom koju ćemo mi njoj dati na korišćenje“, kazao je on.

Naveo je da se ta kompanija neće baviti proizvodnjom čelika, već drugim delatnostima, ističući u prvi plan solarnu industriju.

„Planiran je jedan tehnološki centar i da on budu potpora solarnoj industriji. Nikšić i sama Crna Gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli“, najavio je Đukanović. Dodao je da aktivno rade na popisu imovine, njene vrednosti, te da već imaju nacrt jednog „lepog biznis plana“.

Istakao je da će svih 229 radnika koji su dobili otkaz u Železari nastaviti da rade u novom preduzeća na drugim pozicijama, a očekuje da se vremenom broj radnika i poveća.

Poslovni prihodi (EUR):
2.681.227,00 (2021)
Broj zaposlenih:
262 (2021)
 • Dragana

  6.12.2022 #1 Author

  Pametnije da bude u vlasnistvu drzave

  Odgovori

 • MAJA

  6.12.2022 #2 Author

  Deluje da je novi lider na pomolu

  Odgovori

  • Bella

   11.12.2022 #3 Author

   Zagrevaju se polako ali sigurno.

   Odgovori

 • Jovana

  6.12.2022 #4 Author

  Neobično… Jedna drzavna firma kupuje nekadasnju drugu državnu firmu

  Odgovori

 • GOCA BG

  6.12.2022 #5 Author

  Odlicno,bolje da bude vlasnik domaca firma nego stranac…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...