Elektroprivreda postavlja uslove kupcima

Investitori zainteresovani za Železaru, Crna Gora vidi solarni potencijal

BiznisRegionVesti

30.8.2022 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Investitori zainteresovani za Železaru, Crna Gora vidi solarni potencijal Investitori zainteresovani za Železaru, Crna Gora vidi solarni potencijal
Crna Gora u Železari vidi ogromni solarni potencijal. U nacionalnom energetskom preduzeću nastavljaju pregovore sa turskom kompanijom oko kupovine fabrike, ali istovremeno pokušavaju da... Investitori zainteresovani za Železaru, Crna Gora vidi solarni potencijal

Crna Gora u Železari vidi ogromni solarni potencijal. U nacionalnom energetskom preduzeću nastavljaju pregovore sa turskom kompanijom oko kupovine fabrike, ali istovremeno pokušavaju da nađu i model kako da radnike sačuvaju od otkaza.

Za ulaganje u Železaru EPCG dobija ponude i od potencijalnih investitora, ali pred njih postavlja i uslove.

Pogled na krovove Železare otkriva sav solarni potencijal nikšićke fabrike čelika. I to je sasvim jasno prvom čoveku Elektroprivrede, Milutinu Đukanoviću, čiji su saradnici obišli pogone, piše RTCG.

„Tamo može da se priključi elektrana od 60 MGW. Tamo takođe mogu da se rade određeni poslovi, od kojih će koristi imati Elektroprivreda, kao što je izgradnja konstrukcija za solarne sisteme, značajan deo remonta naših hidroelektrana, TE Pljevlja“, rekao je Đukanović.

Za Železaru, otrkiva Đukanović, odjednom vlada veliko inetesovanje potencijalnih investitora. Iz EPCG pružaju ruku, ali i postavljaju uslove.

„Neću sada da otkrivam imena insvestitora koji žele da ulažu u Železaru, ali da bi neko bio naš partner u izgradnju solarne elektrane, moraće da investira nešto u osnovnu delatnost u fabrici“, naveo je Đukanović.

Pogone fabrike obilazili su i predstavnici sindikata. Nakon posete kažu imaju razloga za optimizam.

Foto: Youtube screenshot

„Nas isključivo interesuje da radimo. Naravno, mi smo spremni sve, i što se tiče soalrne elektrane i što se tiče proizvodnje čelika, sve, samo da ostanemo na svojim radnim mestima“, ocenjuje Ivan Vujović, predsednik sindikata Železare.

Đukanović je ponudio i model kako da se izbegnu otkazi. Predložiće turskim investitorima da radnike plaćaju još dva meseca, a da taj iznos potom odbiju od otpremnina kad se sklopi posao. Kupovinu vremena za rešvanaje problema pozdravlja i Vujović.

„To bi dva meseca bilo idealno da svi maknemo pritisak, prvo radnici sa sebe, a onda i mi u miru da završimo ovo“, ističe Đukanović.

„Ono što je najvažnije je da mi 1. septembra ne odemo na biro. A da za ta dva meseca da se nadamo da će EPCG u razgovoru sa investitorima iz Turske doneti rešenje“, smatra Vujović.

Ključnu ulogu u kupovini Železare odigraće vlada, poručuje Đukanović, jer kada je Elektroprivreda priskočila u pomoć državi, dajući oko 100 miliona evra za akcije A2A, red je, zaključuje, da država sada uzvrati kupovinom akcija od EPCG.

  • kaćica

    30.8.2022 #1 Author

    Bas zanimljivo i sta ce na kraju biti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...