Manjinski akcionari crnogorskog preduzeća najavili tužbe

Solana u Ulcinju do marta bez uprave

PoslovanjeRegionU fokusu

29.12.2022 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Solana u Ulcinju do marta bez uprave Solana u Ulcinju do marta bez uprave
Ulcinjska solana neće ove godine dobiti novu upravljačku strukturu, iako je to bilo najavljeno, već verovatno u martu sledeće, jer lokalna vlast, koja treba... Solana u Ulcinju do marta bez uprave

Ulcinjska solana neće ove godine dobiti novu upravljačku strukturu, iako je to bilo najavljeno, već verovatno u martu sledeće, jer lokalna vlast, koja treba da formira preduzeće za upravljanje kompanijom, nije uspela da sakupi svu dokumentaciju.

Prema rečima predsednika ulcinjskog parlamenta Adrian Mavrić, razlozi za ovu odluku su isključivo tehničke prirode.

Predlog odluke o osnivanju preduzeća koje će rukovoditi Solanom umesto Nacionalnih parkova nije se našao na dnevnom redu sednice ulcinjske skupštine, prenosi agencija Mina.

Kako navodi Mavrić, potrebna dokumentacija i odobrenja nisu prikupljena. Međutim, on je uveren da će ona biti kompletirana tokom januara, te da će se “predlog odluke naći na dnevnom redu Skupštine u martu”.

Nacionalni parkovi, shodno odluci Vlade Crne Gore, najstarijim ulcinjskim preduzećem upravlja od avgusta 2015. godine, sa ciljem zaštite biodiverziteta. Opština Ulcinj trebalo je prošle godine da preuzme upravljanje Solanom, ali je odustala jer nije stvorila pravne pretpostavke da uđe u taj posao.

Stečaj je u ulcinjsko preduzeće uveden u prvoj polovini 2005. godine, a neuspešni petogodišnji plan reorganizacije trajao je od početka 2006. godine. Pošto plan reorganizacije nije uspeo, ulcinjska kompanija je u klasičnom stečaju od 2011. godine.

Postupak privatizacije Solane “Bajo Sekulić” počeo je 2001. godine, na početku masovne vaučerske privatizacije. Uprava za katastar i državnu imovinu, na osnovu mišljenja Saveta za privatizaciju, donela je 17. decembra prošle godine rešenje kojim se dozvoljava da se ulcinjska Solana upiše kao državna imovina i da je Vlada jedini nosilac prava raspolaganja.

Država je početkom jula ove godine u katastarskim knjigama zvanično upisana kao vlasnik zemljišta preduzeća. Predstavnici manjinskih akcionara su nakon toga najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj proceni, mogle da koštaju više od 200 miliona evra.

Oni tvrde da je u pitanju imovina 20.000 akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića.

Upravni sud je, nakon toga, usvojio tužbu akcionarskog društva za proizvodnju morske soli “Bajo Sekulić” Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje vlade, odnosno Saveta za privatizaciju i kapitalne projekte od 21. jula prošle godine, u kojem je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem jedine crnogorske solane.

  • Boba3

    29.12.2022 #1 Author

    neiscrpni izvor, secam se solane jos kad smo bili deca i isli u ulcinj, steta ako propadne

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...