Neradni dan u toku nedelje regulisan Zakonom o radu

Crnogorski sindikati ne odustaju od neradne nedelje

PreduzetnikRegion

14.11.2022 12:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crnogorski sindikati ne odustaju od neradne nedelje Crnogorski sindikati ne odustaju od neradne nedelje
Sindikati u Crnoj Gori ne odustaju od neradne nedelje i postoji samo mogućnost njenog ukidanja tokom letnje turističke sezone, saopštio je generalni sekretar Unije... Crnogorski sindikati ne odustaju od neradne nedelje

Sindikati u Crnoj Gori ne odustaju od neradne nedelje i postoji samo mogućnost njenog ukidanja tokom letnje turističke sezone, saopštio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković.

On je izjavio da se nakon trećeg sastanka partnera iz sindikata i Unije poslodavaca (UPCG) i razgovora o kolektivnom ugovoru, koji već dve godine nisu okončani, pojavilo tumačenje da nedelja ponovo bude radna, ali da je od sindikata tražena podrška kako bi se ona ukinula tokom letnje sezone, prenosi agencija Mina, pozivajući se na TVCG.

„USSCG i Savez sindikata (SSCG) i dalje su na principijelnim osnovama od pre dve godine da, ukoliko se uvede radna nedelja u toku letnje i zimske sezone, ona bude plaćana uvećano, uz mogućnost korišćenja slobodnog dana tokom naredne sedmice i čvrsto obećanje da će institucije sistema kontrolisati poslodavce“, rekao je Keković.

On je objasnio da bi se nakon jednog perioda testiranja od godinu dana videlo da li su poštovana prava radnika i da li su oni zadovoljni, nakon čega bi podržali formiranje radne grupe koja bi izmenila član zakona koji bi to regulisao.

„Mi smo se, i kada je uvođena neradna nedelja, bunili za rad nekih objekata, kao što su apoteke, kiosci i pumpe, pa su te pumpe zloupotrebile to pravo i postale nelojalna konkurencija trgovini. Već odavno su se stekli uslovi da se taj Član 35a preispita u jednom delu, a ponavljam da neradna nedelja neće biti ukinuta u trgovini”, poručio je Keković.

On je dodao da očekuju da se tokom letnje sezone testira jedan od modela koji su ponudili, gde bi neki objekti radili i nedeljom.

Predstavnik UPCG Filip Lazović rekao je da neradni dan tokom sedmice sleduje svakome i da je to pitanje regulisano Zakonom o radu i nema veze sa neradnom nedeljom. To se, kako je dodao, tiče poslodavca kojima je ostavljeno da biraju da li im je isplativo da rade nedeljom ili ne.

„Država se nije pokazala dovoljno moćno da ovaj deo iskontroliše, pa smo dobili rešenje o neradnoj nedelji koja je za UPCG sporna. Uvođenje izmene Člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini je jedan kompromis i treba da pokažemo dozu razumevanja za interese sindikata, odnosno zaposlenih, a očekujemo da i oni uvaže objektivne razloge koji se tiču toga koliko neradna nedelja umanjuje promet, naročito tokom letnje sezone”, saopštio je Lazović.

On je poručio da će to biti njihov fokus i dodao da se već pominje uvećanje dnevnice za one koji rade nedeljom od 80 odsto, što im je načelno prihvatljivo.

Kada je reč o opštem kolektivnom ugovoru, Lazović se nada da će se ovog puta zaključiti dogovor prihvatljiv za sve, jer smatra da je njihova dužnost i odgovornost da se što pre dobije definisan akt.

Keković je potvrdio da pregovori u vezi sa kolektivnim ugovorom idu u dobrom pravcu.

„Naša percepcija je da postoji 95 odsto šanse da ćemo ga potpisati uskoro i to ćemo znati ovih dana, a jedan od uslova o kojima moramo da pregovaramo je taj model da se letnjim mesecima radi nedeljom“, rekao je Keković i ponovio da smer u kome se kreću pregovori nije ukidanje neradne nedelje.

  • GOCA BG

    14.11.2022 #1 Author

    U letnjoj sezoni je van pameti da ne rade nedeljom jer su oni na gubitku,a posle sezone neka im vazi da je nedelja neradna…

    Odgovori

  • LUKA

    27.11.2022 #2 Author

    Neka im povecaju dnevnice za rad nedeljom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...