za 14 godina obezbeđeno 11 milijardi evra za finansiranje privatnog i javnog sektora u regionu

EIB Global pojačava podršku za zelenu tranziciju, digitalizaciju i povezanost na Zapadnom Balkanu

RegionU fokusu

17.10.2023 14:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EIB Global pojačava podršku za zelenu tranziciju, digitalizaciju i povezanost na Zapadnom Balkanu EIB Global pojačava podršku za zelenu tranziciju, digitalizaciju i povezanost na Zapadnom Balkanu
EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije (EU), objavio je danas da će pojačati podršku za zelenu tranziciju, digitalizaciju... EIB Global pojačava podršku za zelenu tranziciju, digitalizaciju i povezanost na Zapadnom Balkanu

EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije (EU), objavio je danas da će pojačati podršku za zelenu tranziciju, digitalizaciju i povezanost na Zapadnom Balkanu.

Na samitu lidera Berlinskog procesa u Tirani potpredsednica EIB Tereza Červinska navela je da podrška te finansijske institucije procesu proširenja EU ne jenjava, navedeno je u saopštenju.

„Ona doprinosi većoj povezanosti i zelenoj tranziciji, omogućujući regionu da iskoristi pogodnosti koje donose digitalna agenda i jačanje obrazovnog i zdravstvenog sistema. Od 2009. godine EIB je obezbedila gotovo 11 milijardi evra za finansiranje investicija javnog i privatnog sektora na Zapadnom Balkanu“, kazala je Červinska.

Červinska je podsetila da je EIB finansirala transevropske energetske mreže i obezbedila inkluzivno finansiranje za mala i srednja preduzeća (MSP), što su investicije koje u fizičkom i ekonomskom smislu povezuju region sa EU i podstiču konvergenciju, prenosi Beta.

„Svi se slažemo da je potrebno poboljšati upravljanje, pojednostaviti propise, iskoristiti digitalnu tranziciju, ojačati konkurentnost podsticanjem trgovine i povećavanjem uloge privatnog sektora, kao i bržim uvođenjem energije iz obnovljivih izvora. Potpuno smo svesni da te preporuke nije lako sprovesti, ali verujemo da zajedno – između ostalog i kroz Berlinski proces – možemo iskoristiti proces pristupanja kako bismo podstakli konvergenciju i ubrzali napredak regiona ka članstvu u EU“, dodala Červinska.

Naglašeno je i da, u saradnji sa Evropskom komisijom i drugim partnerima u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), EIB Global aktivno radi na razvoju održivih investicija, uključujući projekte za uvođenje čiste i obnovljive energije u privatnom i javnom sektoru.

Podseća se da je ta banka tokom 2023. godine već ugovorila investicije u iznosu većim od 700 miliona evra, poput namenske kreditne linije vredne 100 miliona evra za finansiranje projekata MSP u oblasti energetske efikasnosti i obnovljive energije u Severnoj Makedoniji.

Takvi projekti, kako je ocenjeno iz banke, dokaz su rešenosti EIB u cilju podsticanja održivog rasta i unapređenja investicione klime u regionu.

Tokom 2023. godine EIB Global je finansirao dopunske kredite u vrednosti od 120 miliona evra za modernizaciju gradskog saobraćaja u Sarajevu i projekat rehabilitacije puteva u Srbiji, koji će saobraćajnu mrežu učiniti bezbednijom i pouzdanijom i podstaći privredni rast.

Preko EIB Global, kako je naglašeno, EIB namerava da nastavi da podržava modernizaciju ključne infrastrukture za povezanost širom regiona. To uključuje proširenje železničke mreže u Albaniji u pravcu Crne Gore, koridora 8 u Severnoj Makedoniji, deonice železničkog koridora 10 u Srbiji, kao i drumskog koridora 5c u Bosni i Hercegovini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...