EK PREDSTAVILA INVESTICIONI PLAN ZA ZAPADNI BALKAN Devet milijardi evra za pomoć regionu

EUIzdvajamoRegionVesti

6.10.2020 15:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

EK PREDSTAVILA INVESTICIONI PLAN ZA ZAPADNI BALKAN Devet milijardi evra za pomoć regionu EK PREDSTAVILA INVESTICIONI PLAN ZA ZAPADNI BALKAN Devet milijardi evra za pomoć regionu
Evropska komisija predstavila je u sredu investicioni plan za Zapadni Balkan u vrednosti od devet milijardi evra za pomoć regionu u napredovanju na putu... EK PREDSTAVILA INVESTICIONI PLAN ZA ZAPADNI BALKAN Devet milijardi evra za pomoć regionu

Evropska komisija predstavila je u sredu investicioni plan za Zapadni Balkan u vrednosti od devet milijardi evra za pomoć regionu u napredovanju na putu ka Evropskoj uniji i uspostavljanje bližih međusobnih ekonomskih veza.

Od toga će šest milijardi evra biti usmereno u sektore transporta, energetike, digitalizacije, poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja u svim državama regiona. Još 1,5 milijardi evra namenjeno je privatnom sektoru, a isto toliko i za reforme institucija i usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom u ključnim oblastima, prenosi N1.

EK je ocenila da je pandemija korona virusa imala masovni remetilački efekat na ekonomije regiona koje su već zaostajale u pogledu ekonomskog približavanja EU, kao i da plan treba da podstakne dugoročni oporavak koji će dovesti do održivog ekonomskog rasta.

Komisija će opredeliti do devet milijardi evra iz IPA fondova za period 2021-2027 za podršku ekonomskom približavanju regiona EU, pre svega kroz investicije i podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, održivoj povezanosti i zelenoj i digitalnoj tranziciji. Predviđeno je takođe, uspostavljanje novih garancija za Zapadni Balkan, koja bi omogućila prikupljanje potencijalnih 20 milijardi evra investicija.

Zemlje regiona Zapadnog Balkana moraju da sprovedu reforme kako bi napredovale i približile se jedinstvenom tržištu EU. Poboljšavanje veza između ekonomija regiona su prioritet koji zahteva snažnu posvećenost sprovođenju osnovnih reformi, produbljivanju regionalne ekonomske integracije i razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na osnovu pravnih tekovina EU. Prioriteti takođe uključuju upravljanje otpadnim vodama i prelazak sa uglja na obnovljivu energiju.

EK je upozorila na loše upravljanje i ograničen napredak u rešavanju nedostataka u vladavini zakona i borbi protiv korupcije. Rečeno je da su regionalna i saradnja sa EU ključni u suočavanju sa prevarama, korupcijom, pranjem novca, terorizmom, ektremizmom, trgovinom oružjem i ljudima i krijumčarenjem migranata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...