u cilju jačanja i osiguranja budućeg poslovanja

Fortenova grupa uskoro bez sankcionisanih akcionara u suvlasništvu

PoslovanjeRegion

29.11.2023 16:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Fortenova grupa uskoro bez sankcionisanih akcionara u suvlasništvu Fortenova grupa uskoro bez sankcionisanih akcionara u suvlasništvu
Fortenova Group TopCo B.V., holandska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regionu, odnosno dobro poznatih kompanija kao što... Fortenova grupa uskoro bez sankcionisanih akcionara u suvlasništvu

Fortenova Group TopCo B.V., holandska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regionu, odnosno dobro poznatih kompanija kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, najavila transakciju promene vlasničke strukture koja treba da ojača i osigura buduće uspešno poslovanje Fortenova grupe.

Kako se navodi u saopštenju, nova vlasnička struktura sprečiće nanošenje dalje finansijske štete i stvaranje operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat učešća sankcionisanih suvlasnika u vlasništvu kompanije.

U suštini, krovna holandska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcionisanim akcionarom (vlasnikom depozitnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, koji bi trebalo da rezultira novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcionisanih suvlasnika. Dogovor se odnosi na prodaju i prenos 100 odsto udela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu holandsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od holandske fondacije Iter STAK Stichting i holandskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dostići do 660 miliona evra.

Od tog iznosa, pola milijardi evra kupci plaćaju bezuslovno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 miliona evra je vezana za postizanje ugovorom preciznih finansijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebalo da omogući, objašnjava se u saopštenju.

Finansijski ciljevi, s čijim ostvarivanjem je srazmerno povezana isplata preostalog iznosa, su pre svega ugovaranje održivog refinansiranja u 2024. godini, pod uslovima boljim od sadašnjih i dostizanje određenih odnosa duga i dobiti iz operativnog poslovanja, koji su niži od sadašnjih.

Ukoliko u sledeće tri godine dođe do uključivanja Fortenova grupe na organizovano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim akcionarima koji neće učestvovati u novoj vlasničkoj strukturi.

U saopštenju se podseća, da je Fortenova grupa u septembru ove godine potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijardi evra kojim je kratkoročno refinansiran dug kompanije na rok do kraja novembra 2024. godine te će sadašnji kreditori, fondovi kojima upravlja američki HPS Investment Partners, i dalje imati zalog na udele u kompaniji MidCo.

Kako će zapravo izgledati nova vlasnička struktura zavisiće od interesa sadašnjih nesankcionisanih vlasnika depozitnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...