Parnici se ne nazire kraj

HNB i Fina već 20 godina vode besmisleni sudski spor

BiznisRegion

11.9.2023 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HNB i Fina već 20 godina vode besmisleni sudski spor HNB i Fina već 20 godina vode besmisleni sudski spor
Hrvatska narodna banka (HNB) i Finansijska agencija (FINA) vode parnice već dvadeset godina, piše Jutarnji list, a prenosi SEEbiz. Parnici se ne nazire kraj,... HNB i Fina već 20 godina vode besmisleni sudski spor

Hrvatska narodna banka (HNB) i Finansijska agencija (FINA) vode parnice već dvadeset godina, piše Jutarnji list, a prenosi SEEbiz.

Parnici se ne nazire kraj, iako se već dve decenije svodi na prebacivanje 148 miliona kuna sa računa jednog na račun drugog, bez objašnjenja zašto je spor pokrenut i koliko novca je do sada potrošeno na to.

Spor je pokrenut još 2003. godine, kada je Hrvatska narodna banka tužila Finu, tada Ured za platni promet (ZAP), jer je jedna od zaposlenih, tokom 1995. i 1996. godine, iskoristila ratnu situaciju u vukovarskoj filijali, kada nije bilo moguće zatvoriti račune, i tom prilikom je prebacivala novac na račun saradnika koji je bio njen saučesnik i koji je za nju podizao novac.

Iako je 2015. Centralna banka dobila spor nakon 12 godina, a Fina joj je sledeće godine isplatila 148 miliona kuna (traženi iznos bio je 51 milion kuna plus kamate), iz izveštaja o poslovanju finansijske agencije za 2022. godinu Jutarnji saznaje da je HNB morala da vrati taj novac Fini krajem 2021. godine, nakon što je Vrhovni sud ukinuo jednu prvostepenu i jednu drugostepenu presudu, obe izrečene u korist Centralne banke.

Za nesvakidašnji spor javnost je prvi put čula tek 2016. godine, nakon što je otkriveno da je Finansijska agencija nakon gubitka spora platila Centralnoj banci višemilionsku sumu, a ni tada nije bilo sasvim jasno po kom osnovu Centralna banka je tužila Finu, s obziromna na to da ni jedna institucija nije bila voljna da daje izjave.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...