Poslovni saznaje da je vlasnički udeo države sa 45 pao na 20 odsto

Hrvatska izgubila kontrolni paket u Petrokemiji?

Region

10.5.2024 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hrvatska izgubila kontrolni paket u Petrokemiji? Hrvatska izgubila kontrolni paket u Petrokemiji?
Posle dokapitalizacije u strateški važnoj kompaniji Petrokemiji, država Hrvatska, suprotno planu i svim očekivanjima neće imati željeni kontrolni paket akcija, pošto je njen udeo... Hrvatska izgubila kontrolni paket u Petrokemiji?

Posle dokapitalizacije u strateški važnoj kompaniji Petrokemiji, država Hrvatska, suprotno planu i svim očekivanjima neće imati željeni kontrolni paket akcija, pošto je njen udeo sa 45 opao na 20 odsto, saznaje Poslovni dnevnik.

Država je, pri tome, u dokapitalizaciju uložila više od 12 miliona evra, dok se neformalno saznaje da je ukupno u povećanje osnovnog kapitala investirano 128,9 miliona evra, od kojih je 116,8 miliona evra uložio turski Yildirim.

Poslovni ističe da još nije poznato koliko je Yildirim uplatio akcija, ali se procenjuje da je stigao do gotovo 75 odsto vlasništva.

Taj hrvatski list podseća da su zimus ministarstva finansija i privrede odlučili da prihvate Yildirimov predlog finansijskog jačanja Petrokemije, a dogovoreno je i da će se pre upisa akcija usaglasiti konačne kalkulacije u zavisnosti od visine ulaganja turskog suvlasnika.

Ukupna ulaganja je trebalo da se kreću u rasponu od 70 i 140 miliona evra, što znači da bi osnovni kapital Petrokemije porastao sa 25 na 125 do 195 miliona evra. Međutim, ispostavilo se da je dokapitalizacija rezultirala daleko većim ukupnim ulaganjima od 183,9 miliona evra a cilj državnih institucija u procesu dokapitalizacije – da zadrže kontrolni paket akcija – nije ostvaren.

Greška se, kako zaključuje Poslovni, dogodila u koracima.

„Suprotno previđenom, državni suvlasnici su uplatili svoje akcije pre Yildirima, ostavivši mu tako na raspolaganju i mogućnost veće uplate. Nije tajna da Yildirim od samog početka pregovora o ulasku u Petrokemiju otvoreno komunicira da je zainteresovan za 100-postotno vlasništvo, ali država nije imala jasan stav oko svoje pozicije u Petrokemiji“, ističu u tom listu i ukazuju da sprovedeni postupak nije moguće poništiti.

  • SABRINA

    10.5.2024 #1 Author

    Država nije imala jasan stav?! I dok se država premišljala šta će i kako će, uze neko drugi bez problema.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...