HRVATSKE FIRME RAZLIČITO PODNELE PRVI UDAR KORONE Podravka profitirala, INA u minusu

RegionVesti

30.7.2020 16:19 Autor: Julijana Vincan 0

HRVATSKE FIRME RAZLIČITO PODNELE PRVI UDAR KORONE Podravka profitirala, INA u minusu HRVATSKE FIRME RAZLIČITO PODNELE PRVI UDAR KORONE Podravka profitirala, INA u minusu
Vodeće hrvatske kompanije izdržale su prvi udar korona krize, pokazuju podaci o njihovom poslovanju u prvom polugodištu. Ipak, rezultati se veoma razlikuju od kompanije... HRVATSKE FIRME RAZLIČITO PODNELE PRVI UDAR KORONE Podravka profitirala, INA u minusu

Vodeće hrvatske kompanije izdržale su prvi udar korona krize, pokazuju podaci o njihovom poslovanju u prvom polugodištu. Ipak, rezultati se veoma razlikuju od kompanije do kompanije, kao i od sektora do sektora, što pokazuje da se to nije podjednako odrazilo na sve.

Među pet velikih kompanija čije je poslovanje u prvih šest meseci analizirao portal Index, najbolje rezultate ostvarila je Podravka.

Koprivnička prehrambena industrija je u prvih šest meseci ove godine ostvarila prihode od prodaje od oko 2,25 milijardi kuna, što je 105,8 miliona kuna, ili 4,9 odsto, više nego u istom periodu lane.

Foto: Pixabay.com

Rast prihoda Podravke generisala su oba poslovna segmenta u njenom sastavu – Prehrana i Farmaceutika. Osim rasta prihoda, Podravka je u prvom polugodištu zabeležila i rast dobiti. Neto dobit kompanije iznosila je 161,6 miliona kuna, što je 15,4 procenta više nego u istom periodu lane.

Podaci Podravke pokazuju da je najveći rast prihoda od prodaje ostvaren na području Adrija regije, zatim u Centralnoj Evropi i u Istočnoj Evropi, dok je na području Zapadne Evrope i prekookeanskih zemalja rast bio znatno manji.

Foto: Pixabay.com

I Atlantik grupa ostvarila dobre rezultate

Prihodi od prodaje Atlantik grupe u prvom polugodištu su iznosili 2,46 milijardi kuna, što je 0,9 odsto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ipak, grupa Emila Tedeskija i u uslovima korone je poslovala s plusom, pa je neto dobit iznosila 181,7 miliona kuna. Ali je i neto dobit bila 3,7 procenta manja nego u prvom polugodištu prošle godine.

Najveći rast prihoda prodaje iz Atlantikovog asortimana u prvom polugodištu imali su Argeta i Donat Mg i kafa. Kada je reč o izvoznim tržištima, najznačajniji rast imala su tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova, te Austrije i Švajcarske, ističu u Atlantiku.

Youtube printscreen

Osetna recesija u tehnološkom sektoru

Za razliku od hrvatske prehrambene industrije, rezultati poslovanja u tehnološkom sektoru su slabiji. U Ericsson Nikoli Tesli, na primer, ističu da su u prvom polugodištu ostvarili prihode od prodaje u iznosu od 966,3 miliona kuna, što je 17,6 odsto više nego u istom periodu lane.

Međutim dobit kompanije se u istom razdoblju, kako to pokazuju objavljeni podaci, prepolovila. Dok su u prvom polugodištu prošle godine ostvarili neto dobit od 71,1 milion kuna, u prvom ovogodišnjem tromesečju neto dobit Ericsson Nikole Tesle iznosila je 35 miliona kuna, što je 50,8 procenta manje.

Foto: Pexels.com

Kapitalna ulaganja HT grupe 10 odsto veća nego lane

HT grupa je u prvom ovogodišnjem polugodištu ostvarila prihode nešto veće od 3,49 milijardi kuna, što je 5,4 procenta manje nego u istom lanjskom razdoblju. U poređenju s prvim polugodištem prošle godine, pala je i neto dobit, i to za 28,5 odsto, pa je iznosila 313 miliona kuna.

Uprkos tome, Hrvatski Telekom je u prvom polugodištu pojačao investicioni ciklus. Ukupna kapitalna ulaganja iznosila su 804 miliona kuna, ili 10,3 procenta više nego u prvom lanjskom polugodištu.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Hrvatska naftna kompanija pretrpela najteže posledice

U prvih šest meseci ove godine, INA je ostvarila neto prihode od prodaje 7,08 milijardi kuna, dok je prošle godine u istom periodu iznos bio veći od 9,79 milijardi kuna.

INA je u prvom ovogodišnjem polugodištu ostvarila gubitak od 965 miliona kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju poslovala s dobiti od 188 miliona kuna. Pandemija i pad cena nafte su značajno uticali na ovo preduzeće.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...